За втора поредна година Витоша ще бъде домакин на благотворителната надпревара "Споделени игри". Събитието ще се проведе в събота (6 юни) в местността Игликина поляна и започва в 10.30 ч.

Инициатива цели да предизвика повече толерантност и ангажираност към проблемите на хората в неравностойно положение.

Сред спортовете и активностите в програмата са тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдни игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, подвижни игри, работни ателиета и щафета с жулиен колички.

"Споделени игри" е продължение на проекта "Витоша - достъпна за всички", който беше подпомогнат от супермаратона "Един ден на Витоша". Досега кампанията събра над 11 хиляди лева, които бяха инвестирани в изграждането на спортни уреди за хора с увреждания в местността Игликина поляна.

Отделно фондация "София - европейска столица на спорта" подпомогна кампанията с 10 000 лв. и инициира рехабилитацията на пътя до "Игликина поляна", за да има по-лесен достъп за спорт и туризъм до планината.

"Събитието цели още социализация и интеграция на хора с увреждания чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процеса по представяне и утвърждаване на специализиран център Игликина поляна в ПП "Витоша" за спорт в планината и благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма", пише в съобщението на организаторите.

Събитието се организира от "София - Европейска столица на спорта", НСА и природен парк "Витоша".

Дневник