Турция засилва подкрепата си за Либия и ще работи с признатото от ООН правителство в Триполи по редица проекти отвъд сигурността, включително за разработка на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

С тези думи турският президент Реджеп Тайип Ердоган посрещна ръководителя на правителството Файез ас Сарадж, часове след като воденото от него Правителство на националното спасение обяви, че напълно владее столицата.

Информацията, която за разлика от други шумни (често тактически) обявявания в хода на либийския конфликт се потвърждава от международните издания, слага край на продължила 14 месеца офанзива. Тя също така укрепва позициите на Анкара в Източното Средиземноморие, където тече битка за енергийни ресурси. Ердоган въвлече в нея и Триполи, а в другия лагер са държави като Гърция, Кипър и Египет.

С офанзивата Либийската национална армия на Халифа Хафтар, подкрепяна от алтернативния парламент в Тобрук и най-вече от Египет и Обединените арабски емирства (но и Русия и Франция), се опита да получи контрол над Триполи, след като овладя Източна Либия. Вчера Хафтар посети Кайро, за да обсъди следващите си стъпки, след като ПНС се зарече да продължи офанзивата към Тархуна, град на 65 км югоизточно от Триполи и крепост на ЛНА. Самото ПНС обаче изпрати вчера и заместника на Сарадж при поддръжниците на Хафтар в Москва.

Преговорите между воюващите страни засега са изключени, въпреки че според ООН те са се съгласили на подновяването им. Този извод се налага от думите на Сарадж при срещата с Ердоган в Анкара. "Няма да позволим преговори с Хафтар," каза той, цитиран от Анадолската агенция. "Ще продължим борбата си, докато не елиминираме врага."

Турция обърна хода на конфликта

 

Силите на Хафтар напредваха до активната намеса на Турция на страната на ПНС, постепенно обърнала хода на войната от края на миналата година до средата на пролетта. Източници в силите на Хафтар, след седмици, в които се съобщаваше за частични отстъпления, потвърждават за "Ройтерс", че бойците са се изтеглили от всички предградия на Триполи и районът е под пълен контрол на правителството. Сред отстъпилите според регионални медии са и бойците на руската частна военна компания "Вагнер", които Москва отрича да са изпращани там, но чието присъствие бе потвърдено и от ООН тази пролет.

Преди месец Хафтар обяви, че се отказва от споразумението от Мароко, създало ПНС преди почти половин десетилетие, и се зарече да завърши офанзивата срещу Триполи, за да обедини страната след години на хаос.

Не е известно как реториката на двамата лидери ще се отрази на разговорите за прекратяване на огъня, няколко месеца след провала на два опита за сделка, направени през няколко дни в Берлин и Москва през януари.

"Територията подсилва позициите ти на масата"

ПНС и ЛНА са основните страни - и двете силно подкрепяни от външни играчи - сражаващи се за власт десет години след свалянето на Муаммар Кадафи.

Шансовете на ПНС да овладее Източна Либия, бастион на Хафтар, засега са нищожни, но не е известно как ще се развият сраженията, тъй като външните сили увеличават подкрепата си за воюващите. Миналата седмица САЩ обвиниха Русия, че праща на Хафтар пребоядисани МиГ-29 от Сирия. По-скоро подкрепящата го Франция пък заяви, че има риск в Либия да се повтори "сирийскят сценарий" на война с посредници с елементи на руско-турско съперничество.

"Всички искат да седнат на масата (за преговори), без да губят територия, но територията, която държиш, укрепва позициите ти на масата," каза преди разговорите на Ердоган и Сарадж турски източник.

Междувременно Египет, открит поддръжник на ЛНА, обяви, че Турция нарушава всички международни договорености, като изпраща хиляди бойци в Либия в нарушение на международното законодателство. Това е практика и в двата лагера, като част от бойците и от двете страни са доскорошни участници в конфликта в Сирия.

Дневник