Може да не е зрелищна като пирамида, но е по-голяма - останки на огромен комплекс на 3000 г. са открити в Централна Америка, който може да се смята за най-голямата сграда в империята на маите и най-старата известна ритуална постройка в цивилизацията им.

Откритието е описано в сп. Nature, а в екипа, проучил терена, участват изследователи от университите в Аризона и Северна Каролина. Те отбелязват, че находката в щата Табаско (южно Мексико, западно от полуостров Юкатан) променя представата, че между 11 и 4 в. пр. н. е. маите са били слабо организирани в този период са изградени единствено малки села, обясняват те в публикацията.

Размерът на мемориалния комплекс Агуада Феникс е впечатляващ, с дължина 1.414 км от север на юг и 399 м от изток на запад. Конструкцията е създадена според изследователите между 1000 и 800 г. пр. н. е. според метода Въглерод 14, използван за датиране на откритите на терен останки.

Вероятно е била с ритуални функции, "със сигурност там са се събирали много хора," обяснява за в. "Ла вангуардия" Такеши Иномата от университета в Аризона. "Само можем да си представим" ритуалите на място, казва той за National Geographic.

Използвана е лазерна технология LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging), при която със специално оборудване се сканира терен, в случая от височина 650 м между 2017 и 2019 г. Анализират се релеф и плътност, събраните данни позволяват съставяне на 3D карти, включително в гористи местности - комплексът не е открит досега, тъй като се намира в гъста джунгла.

"Изградена без могъщ елит"

Комплексът включва няколко постройки, една централна, пет по-малки и множество правоъгълни структури. При разкопки на дълбочина до 7.5 м, направени до момента, са открити множество керамични предмети, кости и раковиди.

Вероятно в изграждането му са участвали "хиляди хора", но големи събирания е имало само с ритуална цел, смята Иномата (добавя, че в района не са открити останки от жилищни сгради). По думите му до този момент маите не са били напълно уседнал народ, но промяната е била съпроводена от "нова идентичност на общността", създадена с подобни строителни проекти.

Археолозите от години смятат, че културата на маите се е основавала на сериозно социално неравенство, но комплексът Агуада Феникс показва, че "големите градежи са се изградили в отсъствието на могъщ елит", за разлика от по-късно създадените пирамиди, казва Иномата (същото е характерно за египетските пирамиди).

Учените осъзнават, че откритията за този комплекс, които се правят в момента, може да са интереси за развитие на туристическата дейност, но може и да не са толкова впечатляващи като пирамидите за посетителите.

Дневник