Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и Общинският здравен център (ОЗЦ) отличиха 10 предложения на участници в конкурса за флаер с послания под мотото „Обичай безопасно“, съобщиха от здравната инспекция.

Конкурсът бе обявен по повод Деня на влюбените Свети Валентин и провеждането на Националната АНТИСПИН кампания. В него се включиха ученици от VIII до XII клас от Шуменска област.

След преценка на експерти от РЗИ и ОЗЦ са отличени проектите на възпитаниците на „Арт“ школа към ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен с ръководител Теменуга Христова, на ученици от СУ „Сава Доброплодни“, ПМГ „Нанчо Попович“, ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“, както и на ученик от Профилирана гимназия „Васил Левски“ в град Исперих.

Предвид въведената извънредна обстановка в страната, организаторите - РЗИ и ОДЗ ще предоставят на ръководителите на отличените участници Грамота и предметна награда, които те ще раздадат на изявилите се ученици, включили се в инициативата по повод Националната АНТИСПИН кампания.

От здравната инспекция уточниха, че по данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” от началото на тази година до 13 май са открити нови 83 ХИВ – серопозитивни. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, над 8% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ /СПИН през 2019 г. е 38.

ШУМ.БГ