Чехия обяви двама служители на руското посолство за "персона нон грата", обяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от "Радио Свобода".

Бабиш обяви, че решението е свързано с неотдавнашния скандал със заплахи за чешки политици, но и с противоборство между дипломатически персонал в мисията, разпалил скандал с Русия преди месец. Не се уточняват имената на изгонените дипломати, но Русия обеща да отговори "реципрочно".

Руското посолство в Прага изрази разочарование и нарече стъпката "враждебна" и базирана на "недоказани обвинения в медиите".

В началото на април изданието Respect написа, че в Чехия е влязъл руснак с дипломатически паспорт, а според версия на спецслужбите е възможно да е пристигнал за отравянето на трима полицити, сред тях кмета на Прага. И тримата бяха поставени под полицейска охрана, след като се разгоря скандалът.

Според Бабиш цялата история произтича от проблеми в сомото посолство и един от дипломатите е изпращал "измислена информация" на контраразузнаването в страната за планирата атака срещу чешки политици.

Дневник