Проучване в 10 страни, проведено сред повече от 6000 души, показва че гледането на спорт чрез нелегални стриймове остава предпочитано. Според данните 51% от анкетираните използват пиратски услуги, за да гледат спорт, въпреки че 89 процента от участващите имат абонамент за телевизия или приложения.

Агенцията Ampere Analysis, която е извършила проучването чрез софтуера Synamedia, установява, че 42 на сто от тези, които редовно използват незаконни стрийминг услуги, гледат спортни състезания ежедневно.

Над една четвърт (29%) от тези, които използват пиратски уебсайтове, обясняват, че са платили тези услуги за достъп до спортно съдържание. Други 31 процента посочват, че дадено събитие не се излъчва на местно ниво като основен мотиватор за използване на незаконни доставчици.

Едва 16 на сто от анкетираните казват, че никога не гледат спорт, използвайки пиратски стриймове.

На база на проучването феновете са разделени на три вида - лоялни любители, непостоянни суперфенове и случайни зрители. Лоялните са 26 на сто и посочват, че имат няколко абонамента за телевизия, която гледат легално.

Проучването е проведено в Бразилия, Египет, Германия, Индия, Италия, Йордания, Малайзия, Саудитска Арабия, Великобритания и САЩ. Анкетираните са на възраст между 18 и 64 години, като са отговаряли през март 2020 г., преди повечето спортни лиги по света да бъдат спрени поради пандемията на коронавирус.

Дневник