Въпреки честите официални съобщения за победи и безброй убити ислямисти джихадистите от групировката "Боко харам" засилиха атаките през последните седмици в Югоизточен Нигер.

Град Дифа, провинциална столица с 200 хил. жители, разположен на границата с Нигерия, беше атакуван четири пъти през май, като най-малко 12 нигерски войници бяха убити при атака срещу пост в Блабрин на североизток от Дифа, в близост до Чад. "Грохотът на изстрелите става част от ежедневието ни. Когато започват да стрелят, сърдечният ни ритъм се ускорява", разказва Айшату Ибрахим, домакиня от Дифа, която живее близо до моста Дучи, където станаха част от атаките.

Жителите и местните власти не правят разлика между "Боко харам" и "Ислямска държава в Западна Африка", която произлезе от разцепление в "Боко харам" и говорят с безразличие за групировката. Но пропагандата на джихадистите работи на пълни обороти, по-конкретно след атаката срещу Дучи (мост и входна точка на 10 км. от Дифа). Видеокадри на групировката показва, че бунтовници превземат след интензивен обстрел лагер на нигерската армия, като заграбват превозни средства и запаси от оръжие. Видеото завършва с кадри с боец, стрелящ по безжизеното тяло на войник, лежащ на земята.

"Кадрите на видеото будят страх. Ако мостът бъде завзет какво ще се случи?", тревожи се Лаван Букар, местен журналист. Жителите живеят с тази заплахата от 2015 г. и първите атаки на нигерските ислямисти от "Боко харам" на нигерска земя. Дифа и Босо, граничещи с басейна на езерото Чад (между Нигер, Нигерия, Камерун и Чад), са мишени за атаки.

След години на непрестанни боеве ситуацията се успокои през последните 8 месеца само с три атаки срещу армията през октомври 2019 г. в Блабрин (12 загинали войници), през март 2020 г. в Четима Вангу (8 загинали войници) и Тумур (с 50 убити бойци на "Боко харам").

Настъплението на армията на Чад

В края на март армията на Чад започна голямо настъпление, за да отмъсти за смъртта на стотина свои войници, убити на полуостров Бохома, най-тежката загуба, регистрирана някога от Чад. Нджамена твърди, че е убила 1000 бойци и е прогонила джихадистите от територията си. За някои, "многократните атаки срещу Дифа" са реакция на тази офанзива на Чад. "Те се извършват от малки групи оцелели от офанзивата на Чад, които искат да се превъоръжат и да се прегрупират", заяви Мара Мамаду, граждански активист от Дифа.

"В Блабрин и Дучи "Боко харам" нападна двата входни пункта на Дифа. Блабрин е единственият вход към Чад, а Дучи - единственият входен пункт към Нигерия", предупреди той. За бившия кмет на Дифа има още едно обяснение: ниското ниво на река Комадугу, която служи като естествена водна преграда на района за една част от годината. "Боко харам" се стреми да попълни запасите си от оръжие и жива сила преди през юни река Комадугу отново да стане пълноводна", добави Мамаду.

Тази река, която служи като естествена граница, извира от Нигерия и се простира на 150 км, като разделя двете страни, преди да се влее в езерото Чад, огромна зона, която гъмжи от острови и блата, служещи за убежище на "Ислямска държава в Западна Африка". Периодът на ниско ниво на реката от април до май "е изпитание за сигурността", потвърждава източник от силите за сигурност.

Друго обяснение е вакуумът на сигурност в Нигер.

Нигерия - големият отсъстващ

Президентът на Чад Идрис Деби Итно многократно е осъждал бездействието на съседите си Нигер и Нигерия. Нигер също се оплаква от бездействието на Нигерия. "Нашите войници понякога преминават (нигерийската) граница, за да патрулират. Целият проблем е в Нигерия!", каза Али Муса, жител на Дифа. "Нигерия няма нищо в тази ивица (от 150 км): нито въоръжени сили, нито администрация", свидетелства пенсиониран митничар.

Местен депутат обобщава: "Ние вече не граничим с Нигерия, а с "Боко харам". Те ни нападат и се завръщат обратно в тяхната зона, където вече няма въоръжена сила, която да ги съдържа". Запитана от АФП, нигерийската армия отказа да коментира тази тема. Амаду Бунти Диало, бивш нигерски военен, също изтъква "осезаемото сътрудничество", от което "Боко харам" се възползва от страна на "част от населението", желаещо да стигне до езерото, за да осигури оцеляването си. Водата на езерото позволява риболов и земеделие в един пустинен район на континента.

Според хуманитарен източник изтеглянето през 2017 г. на чадски войници, известни с ефективността си и извикани за подкрепление през 2016 г. след смъртоносна атака, "лиши района от солиден антиджихадистки щит".

Нигер обяви през февруари, че е придобил два нови бойни хеликоптера, за да "укрепи" арсенала си. "Нашите сили за отбрана и сигурност все повече надделяват над терористите", заяви наскоро президентът на Нигер Махамаду Исуфу. В района на Дифа има 300 хил. нигерийски бежанци и разселени хора, според ООН, които от 2015 г. насам са избягали от набезите на джихадистите. Нигер се сблъсква също на запад, на границите си с Мали и Буркина, с чести нападения на джихадистки групи от Сахел, включително на "Ислямска държава в Голяма Сахара".

БТА/Дневник