"Лудогорец" взе важна победа, след като надви "Левски" с 1:0 при подновяването на футболното първенство. Шампионите си тръгнаха с три точки от стадион "Георги Аспарухов" в дербито от 25-ия кръг на Първа лига.

Единственото попадение падна секунди след началото на второто полувреме, а негов автор стана Каули Оливейра.

С победата "Лудогорец" се откъсва на девет точки пред най-близкия си преследвач, а има и мач по-малко.

"Левски" остава без победа в шести пореден шампионатен мач (четири равенства и две загуби). За последно сините победиха на 8 декември 2019 г., като вече близо шест месеца са без успех.


Тимът на Петър Хубчев вече е и извън тройката, като има 46 точки, колкото и ЦСКА, който ще изиграе срещата си от кръга в събота. Сините бяха изпреварени от "Локомотив" (Пловдив), победил "Етър" с 2:0, с което черно-белите вече имат 49 точки и са втори.

Мачът беше първи за "Левски" и "Лудогорец" след тримесечната пауза в шампионата. И двата тима показаха качествен футбол, и високо темпо, особено преди почивката. По-големият опит на състава от Разград обаче се оказа ключът към важната победа и не позволи на сините да бъдат по-настоятелни в нито един момент.

С победата "Лудогорец" се реваншира и за отпадането в четвъртфиналите в Купата на България, когато отстъпи именно на "Левски" след дузпи.

Подкрепян от своите фенове "Левски" започна вдъхновено и в началните минути не даде шансове на "Лудогорец" да покаже своята игра. Домакините се настаниха в полето на шампиона и стигнаха до добра възможност.

Паулиньо намери Станислав Иванов, но крилото се забави нагласяйки топката на десния си крак, след което шутът му беше блокиран от Антон Недялков.

След 10-ата минута "Лудогорец" заигра по-активно и беше по-опасният тим на терена. Анисе отправи далечен удар, но той беше спасен лесно от Миятович. Пет минути по-късно черногорският страж на "Левски" имаше по-важна намеса, отразявайки изстрел на Кешеру.

Румънецът стреля от границата на наказателното поле, но Миятович успя да извади в корнер.

В 25-ата минута шампионите имаха претенции към главния рефер Николай Йорданов и помощника му Дениз Соколов. Те спряха обещаваща атака заради засада на Мавис Чибота, а повторението показа че нападателят е на една линия с бранител в синьо. След центриране на конгоанеца топката дори влезе във вратата на "Левски", но играта беше спряна преди това.


Към края на първата част действията пред двете врати отново се изостриха. Съперниците си размениха по няколко опасности, като Владислав Стоянов трябваше да се намесва при удар на левия защитник на "Левски" Иван Горанов. В 38-ата минута вратарят имаше и късмет, когато изстрел на Стайн Спиерингс премина встрани от целта.

"Лудогорец" също беше близо до гол, когато удар на Кешеру профуча до страничния стълб.

Втората част започна с гол във вратата на "Левски", при това само 24 секунди след подновяването на играта. Футболистите в синьо дори не успяха да играят с топката, когато "Лудогорец" вече се радваше.

Каули се освободи хубаво в центъра на терена, размени подавания с Вандерсон и от около 26 метра изстреля топката неспасяемо в левия ъгъл на Миятович. Вратарят на "Левски" нямаше шанс да реагира и само изгледа как топката влиза в мрежата му.


След попадението темпото спадна, като "Лудогорец" се задоволяваше да разиграва продължително топката и да не допуска опасности пред вратата си.

Дълго време "Левски" не успя да се пренесе в атака, като едва след 65-ата минута погледна по-смело в атака. Сините имаха своите шансове след няколко статични положения и контраатаки. Два пъти обаче Найджъл Робърта и Станислав Иванов не успяха да комбинират, затруднявайки се един друг.

Веднъж удар на Спиерингс премина опасно близо до целта.

Нидерландският халф имаше и претенции за дузпа при единоборство с Георги Терзиев, твърдейки че бранителят е играл с ръка. В края на мача "Левски" така и не успя да стигне до чисто голово положение пред вратата на Стоянов.

Дневник