Четириетажната постройка на плажа Алепу, която засега строителният контрол вижда като подпорна стена, може да стане "чудесно местообитание" за птици. Това обяви в предаването "Панорама" по БНТ премиерът Бойко Борисов.

В собствен стил обяви, че е звъннал преди предаването на директора на ДНСК да го слуша внимателно какво ще каже в предаването след като му е "доложил", че строителството е първи етап на подпорна стена, а вторият - курортен комплекс, който с огромна степен на вероятност няма да се строи.

"Сиреч, ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане прекрасно местообитание на птички, на животни, на прелетни птици, прекрасна подпорна стена с гнезда. Нали не е хотел, значи спираме го на този етап, спряно е свлачището и едно прекрасно местообитание за птици", обяви Борисов.

По-рано през деня се разбра, че проверката на ръководството на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), пратена от премиера Бойко Борисов, не е открила нарушения при строежа в местността Алепу край Созопол. Заключенията на проверяващите са, че съоръжението с паралелепипеди, приличащи на стаи, е "конструкция, играеща роля на брегоукрепване", а предвидените асансьорни шахти увеличават здравината. Това съобщи пред Нова телевизия шефът на ДНСК арх. Иван Несторов.

На въпрос дали и този случай не е на принципа "ако мине - мине", той реагира: "Как ако мине, то не може да мине. Кое е минало та да мине и това?"

Обяви, че строителството е отпреди години, "когато нас въобще не ни е имало, аз още съм марширувал по плаца. Това е 2001 г., напомням вижте кои са тогава", обяви Борисов.

Няма публично известни данни строежът да е от 2001 г., когато на власт дойде НДСВ и в чието правителство като главен секретар се включи самият Борисов.

Теренът, върху който в момента строи "Главболгарстрой", е бивш общински имот (29 дка изоставени ниви), които според разследване на "Бивол" са апортирани през 2009 г. в компанията "Алепу вилидж" срещу 34% от капитала му. Земята е оценена на 1.22 млн. лв., или по 40 лв. на кв.м.

През 2007 г. имотът е окрупнен с допълнителни общински терени, за които "Алепу вилидж" плаща допълнителни 1.3 млн. лв. По предложение на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи в края на 2008 г. общинският дял в дружеството е продаден на офшорното дружество "Новастар холдинг". Борисов става премиер през 2009 г., а преди това е главен секретар на МВР при кабинета "Сакскобургготски" от 1 септември 2001 г.

На 10 септември 2018 г., когато на власт е правителството на ГЕРБ, е издадено е строително разрешение за укрепване на свлачище и строеж на курортен комплекс на Алепу.

Дневник