Ирландия ще ускори предпазливото отваряне на икономиката с четвъртата, последна фаза от разхлабването на карантинните ограничения, започваща от 20 юли - три седмици по-рано от набелязания график, съобщи днес премиерът Лио Варадкар, цитиран от "Ройтерс".

Изправен пред растящ натиск от бизнеса да ускори един от най-консервативните в Европа графици за рестартиране на икономиката, Варадкар потвърди също така, че втората фаза ще започне следващата седмица.

Според ревизирания план борсовата търговия ще може да поднови работа от понеделник, моловете - от 15 юни, а хотелите - до края на месеца - всички тези мерки настъпват предсрочно. Последната фаза, която включва отварянето на баровете, които не сервират храна, ще започне на 20 юли вместо на 10 август.

На днешната си пресконференция Варадкар мотивира това избързване с добрите данни за развитието на инфекцията в страната. До момента в Ирландия са регистрирани 25 000 случая на COVID-19 и 1664 починали.

Варадкар призова ирландците да подкрепят вътрешната туристическа индустрия, като предпочетат да не пътуват на ваканция в чужбина, а "да опознават собствената си стана като за първи път".

В момента всеки влизащ в Ирландия трябва да спазва строга 14-дневна карантина. Остава в сила препоръката поне още няколко седмици да не се пътува зад граница без крайно наложителна причина, посочи той.

Дневник