Сръбският футболист Александър Катай беше освободен от тима си "Лос Анджелис галакси" след дискраминационни и расистки публикации от съпругата му в социалните мрежи. Американският клуб обяви новината, обяснявайки че се разделя с Катай по взаимно съгласие.

Съпругата на футболиста Теа Катай предизвика бурни реакции със серия публикации в социалната мрежа "Инстаграм" в разгара на протестите заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Публикациите, които впоследствие са били изтрити, са изразявали подигравателно отношение към протестиращите в Минеаполис. В единият от тях е показан полицейски автомобил, който опитва да разпръсне тълпа, а съпругата на Катай призовава те да бъдат прегазени.

По-късно Теа Катай публикува снимка на кутии "Найки" с надпис "Черните "Найки" имат значение", отнасящ се към слогана "Животите на чернокожите имат значение " (Black lives matter).

Катай побърза да се извини в социалните мрежи за "допусната грешка в семейството му". Пред клуба си футболистът е обявил, че не споделя възгледите на съпругата си и се разграничава от тях.

Футболистът подписа с "Галакси" през декември и изигра само два мача за тима.

Дневник