Огромно разнообразие от коронавируси съществува в природата и много от тях са открити при прилепи, изследвани в Китай.

Това сочи изследване, публикувано от Уханския вирусологичен институт и базираната в Ню Йорк международна организация EcoHealth Alliance, която изучава нововъзникващи болести. Генетичен анализ показва, че много от тях имат висок потенциал да се предават между видове. Взети са проби от хиляди прилепи от 15 провинции между 2010 и 2015 г. и е изследвана лабораторно рибонуклеинова киселина (РНК) от тях, нужна за идентифициране на коронавируси. Новината за работата съобщава сп. Science.

Открити са 630 нови генетични секвенции на вируса. Тъй като те не са разчетени напълно, не е сигурно, че всяка съответства на отделен, нов вирус, но учените приемат, че са стотици. Общо, заедно с новооткритите, са изследвани секвенции на 781 коронавируса.

Това вероятно е съвсем малка част от между 10 и 15 хил. коронавируса, които изследователите смятат, че се срещат в природата.

Възможно е сред тези вируси да е един потенциален бъдещ SARS-COV-3 - "хипотетичен брат" на SARS-COV-2, причинил отнелата над 400 хил. живота болест COVID-19 - и да се разпространява в природата, отбелязва "Ел паис". Макар това да е само предположение, за изданието боливийският еколог Карлос Самбрана, участвал в анализа, казва, че "югоизточен Китай е център за диверсификация" на тези вирус. Той обяснява ситуацията с "перфектната буря" в района - голям брой видове прилепи, всеки със собствени характеристики; голяма гъстота на човешкото население; постоянен контакт между хора и животни.

"Върхът на айсберга"

Зад изследването стои уважаваният вирусолог Ши Джънли. Известна като "Жената прилеп" заради дългогодишната си работа с тези животни, тя е част от уханския институт, който американският президент Доналд Тръмп без доказателства обвинява, че от него може да е изтекъл вирусът. В резултат САЩ спряха грант за EcoHealthAlliance за изследване на коронавирусите при прилепите.

Ши и останалите в екипа смятат, че са открили само "върха на айсберга" на коронавирусите, които циркулират между прилепите, но могат да прескочат у други животни, сред които е и човекът. Досегашните изследвания сочат, че вирусът е достигнал хомо сапиенс чрез посредник - вероятно панголините, при които е мутирал и при които също са изследвани образци на вирусите в настоящия труд. И тук научната работа предстои: учените знаят, че е нужно още много видове да влязат в обсега на работата им.

Те дори не са сигурни, че е имало посредник, ако се съди по публикацията в Science, макар това да остава водещата теория. Сигурно е единствено, че има "огромно разнообразие" от коронавируси при прилепите, които потенциално могат да преминават при други видове, казва Едуард Холмс, еволюционен биолог огт университета в Сидни, съавтор на изследването, първо разкрило секвенцията на SARS-CoV-2.

Независимо от конфликта около Уханския вирусологичен институт темата е важна в момент, когато голяма част от мерките на запад отпадат. Не отпада обаче научният консенсус за връзката между навлизането на човека в обиталищата на диви животни, докато цивилизацията усвоява все по-големи, досега диви, територии, и нарастващия потенциал за нови епидемии. Авторите смятат, че още много коронавируси, които са в близка връзка със SARS-CoV-2, камо чакат да бъдат открити в дивата природа.

Вирусите вече се предават (макар и не от прилепи)

Работата на Ши и останалите учени сочи, че има цяла група коронавируси, които се предават по-лесно между видовете. Става въпрос за алфакоронавирусите, които не са част от групата нито на двата предишни разпространили се по света коронавируса - SARS и MERS - нито на SARS-CoV-2, последния "бетакоронавирус". "Алфа" типовете се разпространяват по-бързо и авторите призовават властите както в Китай, така и в съседни държави като Мианма, Лаос и Виетнам да разработят програми за наблюдение и търсене на нови коронавируси сред прилепите там.

"Алфакоронавирусите" много по-лесно прескачат междувидовите бариери, сочат досегашните изследвания. Уточнява се обаче, че са нужни още много усилия в работата с дивите животни, за да разполагат учените с повече информация.

И след това изследване няма данни за предаване от прилеп на човек. От друга страна ползите от прилепите в екотистемите остават по-големи от вредата от тях. "Не бива да се обвиняват прилепите. Фантастични са за екосистемата. Ако ви харесва текилата, трябва да благодарите на прилепите, защото те опрашват растението, с което се прави," кава Самбрана.

Част от тези вируси обаче, изглежда, достигат до хората. Съавторът Питър Дашак, който оглавява EcoHealth Alliance, стои зад изследвания, даващи "много доказателства", че част от вирусите "се предават на хората през цялото време" в Южен Китай. Една от цитираните публикации сочи, че около 3% от хората, които живеят край пещери с прилепи, имат антитела срещу свързани със SARS вируси.

Дашак смята, че светът трябва да промени стратегията си за коронавирусите и да спре с реактивния подход - по-важно е новите вируси да бъдат разпознавани, преди да плъзнат в гъсто населена от човека среда.

Дневник