"Така се прави".

Така започва пост на министъра на младежта и спорта Красен Кралев във фейсбук по повод решението на правителството да допусне публика на стадионите в България - до 30 процента от капацитета им, за подновявянето на шампионата в efbet Лига. 

Кралев цитира публикации в италиански медии, които обърнали внимание на това как България показала, че може да има фенове на трибуните. Той визира контретно срещата "Левски" - "Лудогорец" (0:1), която се игра още в петък. На нея присътваха близо 5000 зрители, а на седалки в сектор "А" бяха поставени 450 снимки на запалянковци, закупили виртуални билети, в цената на които бе включен този жест.

"Така се прави 

Вчера дадохме рестарт на сезона в efbet Лига. Шампионатът стартира с фенове по трибуните, след като по указание на премиера Борисов, Министерството на здравеопазването и Министерството на младежта и спорта  разрешиха да присъства публика, която да е изпълнила 30% от капацитета на съоръженията.

За разлика от други европейски страни, България позволи на привържениците да подкрепят своите любимци от трибуните.

Това бе забелязано и в Италия отделиха материали, за да покажат как страната ни поднови своето първенство. „Corriere dello Sport” и „Tuttosport” написаха: „България показа как може да има фенове по трибуните“. В материалите си италианските медии посочват пример от дербито между Левски и Лудогорец  и показват снимков материал от срещата. На „VIVACOM Arena Георги Аспарухов“ имаше и поставени картонени фигури на фенове на „сините“.

„Привържениците спазваха предпазните мерки срещу коронавируса и се опитваха да има дистанция между тях от поне два метра“, написаха в Италия.

Българското първенство е едно от много малкото в Европа, на което има публика на стадионите в паднемията. Повечето страни не предвиждат да разрешат това поне до есента.

Клуб Z