800 фазана, 800 яребици и за първи път 200 полудиви патици ще разселят в Шуменско ловните дружини от ЛРД “Сокол”. За последните 10 години това ще бъде най-голямото разселване на птици в района, съобщи за ШУМ.БГ Стоян Стоянов, специалист по лова. 

За закупуването им Сдружението е дало 10 000 лева собствени средства.

Тази сутрин от русенското фазаново стопанство пристигнаха 800-те фазанчета. Те бяха настанени във волиерата на ловно-рибарското дружество край село Ивански. Птиците са на 45 дни и близо един месец предстои да се адаптират към естествените природни условия и естествената храна, преди да бъдат пуснати от ловните дружини на свобода в подходящите за тях местообитания в района. “200 от фазаните са на каспичанското ловно дружество “Балкан 2001”, което не разполага със собствена волиера, и те ще бъдат отгледани в нашата”, уточни Стоянов.

След разселването на фазаните за първи път ловното дружество тази година ще закупи и 200 броя полудиви патици, които също ще бъдат доотгледани във волиерата, а в началото на август ще пристигнат и 800-те яребици.

За 10 години от създаването на волиерата край Ивански са отгледани и пуснати в природата близо 20 000 птици от Ловно-рибарско дружество “Сокол”. Членовете му към днешна дата са 897 души в 22-те дружини на Сдружението.

ШУМ.БГ