Германски туристи отиват "предсрочно" в Испания

От следващия понеделник на 6000 германски туристи ще бъде разрешено да заминат за Майорка и други Балеарски острови край брега на Испания, съобщиха вчера испански медии, цитирани от ДПА. Това ще стане две седмици преди официалното отваряне на границите на кралството, силно засегнато от епидемията от коронавирус.

След дълги преговори правителството в Мадрид одобри искането на Балеарските острови да изпълнят пилотен проект, съобщи вчера в. "Паис" като цитира регионалното правителство в Палма де Майорка. Този пилотен проект трябва да е репетиция за наплива от туристи, очаквани, когато границите бъдат отворени на 1 юли. Така ще се провери дали мерките за сигурност са работещи на летища и в хотели.

Германските туристи са били избрани, защото се смята, че във ФРГ епидемията е под контрол и е на равнище, сходно с това на Балеарските острови. Майорка, който традиционно е най-предпочитан от германските туристи, се очаква да приеме 4000 гости през втората половина на юни. На островите Менорка, Ибиса и Форментина ще пристигнат 2000 туристи.

Регионалният президент Франсина Арменгол и балерският министър на туризма Яго Негеруела ще обявят подробности днес. Според съобщения, Канарските острови също преговорят с Мадрид за сходен пилотен проект. До момента няма резултат, тъй като Канарските острови са определили "по-високи изисквания за сигурност", които включват тестове за коронавирус за всеки пристигащ, съобщи в. "Паис".

Уволнения в Армения за неспазване на мерките

Арменският министър-председател Никол Пашинян уволни вчера началниците на армията, полицията и националната служба за сигурност, защото дали лош пример като не спазвали ограниченията във връзка с новия коронавирус, предаде "Ройтерс".

Пашинян не уточни какво точно са извършили тримата, но съобщението беше огласено след като вестник информира, че началникът на генералния щаб Артак Давтян е организирал в неделя тържество за сватбата на сина си, в момент, когато масовите събирания са забранени. "Именно най-високопоставените представители на властта са тези, които трябва да показват колко е важно да се съблюдават антиепидемичните правила, като лично дават пример. Понякога обаче се случва обратното", каза премиерът, след като обяви уволненията във Фейсбук.

Вестник "Храпарак" публикува онлайн и видео, на което се вижда входът към къщата на Давтян, пред която има паркирани коли, а като фон се чува музика.

Не се казва кой още е бил на тържеството и не се споменава името на началника на полицията Арман Саргсян, нито това на началника на националната служба за сигурност Едуард Мартиросян, които също са уволнени.
Давтян каза вчера за информационната агенция Арменпрес, че събитието е било за сватбата на сина му, но не са били нарушавани никакви правила. "Нищо не съм нарушил", беше цитиран да казва Давтян. "Искам само да ви напомня, че всеки има право на личен живот". За момента няма реакция от страна на Саргсян и Мартиросян.

Армения е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Южнокавказкия регион. В страната до вчера са регистрирани 13 325 заразени и 211 починали. На 14 май извънредното положение беше удължено с един месец, след като в края на април броят на заразените в рамките на 24 часа започна да се увеличава. Големи събирания са забранени, а маските на обществени места са задължителни.

Пашинян каза вчера, че той и цялото му семейство са се възстановили от COVID-19, седмица след като съобщи, че всички са дали положителни проби.

По-малко нови случаи във Франция

Новите смъртни случаи от коронавируса във Франция днес са четири пъти повече, отколкото вчера, но броят на новите заразени е най-ниският за последната една седмица, предаде "Ройтерс", като се позова на властите. Френското министерство на здравеопазването съобщи, че смъртните случаи от COVID-19 в страната са нараснали през последното денонощие с 54 и са достигнали до общо 29 209. Франция е на пето място в света по този показател.

Вчера смъртните случаи във Франция от причиняваното от новия коронавирус заболяване бяха 13. Утре тези числа обаче може да нараснат, тъй като вторник е денят, в който френското правителство избра да съобщава данните от старческите домове, където са над една трета от всички смъртни случаи в страната до момента, отбелязва "Ройтерс".

Броят на новите заразени се е увеличил с 0.1 на сто и вече е 154 188, но процентът, с който те са нараснали днес, е по-нисък от средното равнище за последната седмица от 0.2 пункта.

Според изчисления на "Ройтерс", ако бъдат прибавени и вероятните случаи в старческите домове, то общият брой на заразените във Франция възлиза на близо 191 хил., което я поставя на девето място в света по този показател.
Здравното министерство каза, че хората, които се лекуват в болница от COVID-19, са намалели със 146 и сега са 12 315. В пика на епидемията в средата на април броят на хоспитализираните беше достигнал 32 292.
Броят на хората на интензивно лечение е намалял с 29 до 1024. Те са били най-много на 8 април - 7148.

Над 131 хил. заразени за ден

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус по света за последното денонощие се е увеличил с повече от 131 хиляди души и е надхвърлил 6.93 хил., съобщи Световната здравна организация. Смъртните случаи са се увеличили с 3.4 хил. и вече са почти 401 хил., по данни на СЗО.

Към 11 ч. вчера в света са били установени 6 931 хил. заразени и 400 857 починали. За последните 24 часа заразените са 131 296, а починалите - 3 469.

Регионът Северна и Южна Америка е на първо място по брой на заразените - те са 3 311 387. За денонощие са се увеличили със 76 512. Броят на починалите е нараснал с 2 410 и вече са 181 804.

В Европа има 2 286 560 заразени и 184 120 починали. За 24 часа заразените са се увеличили с 18 258, а починалите - с 388. На трето място е Източно-средиземноморският регион. Там броят на заразените е 641 429, а починалите са 14 602. За денонощие заразените са се увеличили със 17 745, а починалите - с 276. Най-много заразени с новия коронавирус има в САЩ - 1 915 712.

На второ място е Бразилия със 672 846, трета е Русия с 476 658, четвърта е Великобритания - 286 198, пета е Германия - със 184 193, а шести - Иран, със 171 789.

Дневник