Блокадите в Европа, наложени заради коронавируса, са спасили живота на над 3 млн. души. Това сочи изследване на "Импириъл колидж Лондон".

Починалите на континента заразени с COVID-19 наброяват над 150 хил. души. Според изследване в 11 западни държави регистрираните в тях 130 хил. смъртни случая само до началото на май биха били в пъти повече.

Според модела, изработен от учените за това колко смъртни случаи биха били регистрирани без никаква блокада, в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Норвегия, Швейцария, Швеция и Франция жертвите биха били 3.2 млн. без затварянето на икономиката и налагането на домашна изолация.

Във Великобритания например са "спасени" 470 хил. души, във Франция - 690 хил., в Италия - 630 хил., в Испания - 450 хил.

Публикацията им в сп. Nature същевременно се базира на няколко предположения. Едно от тях е, че хората нямаше да променят поведението си без блокада.

Учените твърдят и друго - че при такъв сценарий 7 от 10 души във Великобритания щяха да са се заразили с коронавируса и това би помогнало за формиране на колективен имунитет и това би доближило края на пандемията.

В действителност към началото на май заразените в изследваните държави Европа са били 15 млн. души - не повече от 4% от населението - и кризата далеч не е приключила.

Дневник