По повод отбелязването на Международния ден на архивите - 9 юни Държавният архив в Шумен представя виртуалната изложба „Природата на Шумен“. В експозицията, която може да бъде разгледана във фейсбук страницата на архива, са включени фотографии на паркове, места за отдих, спомени на пътешественици и други събития.

В деня на празника с благодарствени грамоти бяха удостоени номинираните за дарител, приятел и читател на шуменския архив от предходната година.

В категорията „Читател на годината“ с най-много посещения в Държавния архив в Шумен през 2019 г. е Николай Николаев, а „Дарител на годината“ стана проф. Николай Димков.

Община Шумен бе отличена в категорията „Приятел на годината“ с грамота за успешната и ползотворна съвместна дейност на общината и архива по организирането и представянето на изложбата, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров през 2019-та година.

По случай празника кметът на Шумен Любомир Христов изрази своята признателност към работата на шуменските архивисти. „ „Бих искал да изразя искрената си благодарност към целия колектив на Държавния архив в Шумен – хората, приели професията архивист като свое призвание и житейска мисия, за усърдието и професионализма, с които опазвате, съхранявате и популяризирате историческото наследство на нашия град. Община Шумен също винаги е подкрепяла и е била съпричастна към Вашите усилия“, се казва в поздравителния адрес.

ШУМ.БГ