Технологичната компания IBM вече няма да предлага софтуер за лицево разпознаване с цел масово наблюдение и расово профилиране, съобщи главният ѝ изпълнителен директор Арвинд Кришна в отворено писмо до Конгреса, цитирано от "Ройтерс". Той призова още да се създадат нови федерални правила, по-строги към работата на полицията.

IBM не коментира защо взема това решение точно сега, но по думите на Кришна: "Сега е моментът да се започне национален диалог дали и как технологиите за лицево разпознаване да бъдат използвани от силите на реда". САЩ са залети от масови протести срещу расовото неравенство и расизма след убийството на невъоръжения чернокож Джордж Флойд от бял полицай.

Кришна пое ръководството на IBM през април. Според източник на телевизия CNBC бизнесът на компанията със софтуер за лицево разпознаване не е създал значими приходи и че решенията за него са обмисляни в продължение на месеци. Компанията вече няма да маркетира, продава и осъвременява продуктите си, но ще ги поддържа за досегашните клиенти.

Дневник