12 са новооткритите случаи на заразени с Covid-19 в Шуменска област за последното денонощие, показаха данните на Единния информационен портал и Министерството на здравеопазването.

От Регионалната здравна инспекция в Шумен уточниха, че всички новозаразени са от село Изгрев и са контактни лица на тримата жители на селото, които бяха диагностицирани по-рано. 2 жени са настанени в болница, тъй като са развили пневмония. Другите 10 са в добро състояние и са под карантина в домовете си. 

Всички заразени в селото са от 3 семейства. 

Така общият брой на заразени в Шуменско от началото на епидемията до сега става 28.

Днес следобед на заседание на Областния кризисен щаб бе решено на входовете на селото да се изградят полицейски КПП-та и да се забрани влизането и излизането от село Изгрев. Ще се допускат изключения само по необходимост, като например ходенето на работа в друго населено място. 

Мярката е превдидено да е в сила 14 дни от днес.

От утре започва масово тестване на населението на селото. Поетапно за 3 дни ще бъдат взети проби на 300 души - 30% от населението. Пробитеще се вземат от 2 екипа на Регионалната здравна инспекция. 

"Считам, че решенията ни ще са ефективни и ще доведат до намаляване на разпространение на заразата", каза областният управител Стефан Желев.

Друго решение на щаба е да се забранят всички масови тържества на закрито в цялата Шуменска област, включително сватбените. 

ШУМ.БГ