Германия удължава мерки за страни извън ЕС

Германия планира да удължи забраната за пътуване за неевропейски страни до 31 август, заявиха правителствени източници, цитирани от "Ройтерс". Те допълниха, че Берлин освен това не съветва хората да отиват на круизи заради специфичните рискове, свързани с коронавируса.

Очаква се утре германското правителство да одобри стъпката за забраната. Предупреждението да не се пътува, засягащо трети страни, може да бъде отменено по-рано за някои държави с нисък ръст на коронавирусната зараза. От 15 юни Германия ще премахне забраната за пътуване за страните членки на ЕС, плюс Великобритания, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария.

Това ще доведе до отделни съвети за пътуване в зависимост от района. Миналата седмица външният министър Хайко Маас каза, че германците ще бъдат призовани да не пътуват до Великобритания, ако не става дума за съществен повод за пътуване, докато там има 14-дневна карантина за туристите.

Все повече са новите случаи в Индия

Индия съобщи днес за близо 10 000 нови заразени с коронавируса и над 270 починали от причиняваното от него заболяване COVID-19 през последното денонощие, предадоха ТАСС и "Асошиейтед прес".

С установените 9985 нови случаи общият брой на потвърдените инфектирани в страната достигна 276 583, се казва в изявление на министерството на здравеопазването. Индия е на шесто място в света по брой заразени след Съединените щати, Бразилия, Русия, Испания и Великобритания.

През последното денонощие в страната от Ковид-19 са починали 274 души. Общият брой на смъртните случаи в Индия е достигнал 7745. 135 206 човека с коронавирусна инфекция вече са оздравели. На лечение в болница остават 133 632 души. До момента Индия е тествала за коронавируса над 4.9 млн. души, като дневният капацитет надхвърля 140 хил. теста. Най-тежко засегнати от епидемията са щатите Махаращра (с главен град Мумбай), Тамил Наду (с главен град Ченай) и Делхи (индийската столица).

Броят на новите случаи в Индия започна да нараства, откакто правителството разхлаби ограниченията, въведени заради коронавируса. Увеличават се заразените и в селските райони, със завръщането по родните им места на стотици хиляди работници мигранти, останали без препитание в големите градове, отбелязва АП.

Словакия отмени карантината

От днес се отменя общонационалната карантина в Словакия, наложена на 12 март заради коронавирусната пандемия. Ограниченията спряха да действат от 7 ч. (8 ч. българско време), съобщи премиерът Игор Матович, цитиран от ТАСС и БТА.

Пада и задължението за двуседмична домашна карантина за граждани, които се завръщат в страната от 19 държави членки на ЕС, където "е малък рискът от заразяване с коронавируса".

От днес предпазните маски в Словакия са задължителни само при разговор с други хора навън, а също така в обществени помещения и в обществения транспорт. Те вече може да не се използват в офисите, ако е осигурено минимум двуметрово разстояние между служителите.

Словакия разрешава от днес и свободните пътувания до и от 16 страни членки на ЕС, включително България, епидемиологичната ситуация в които не буди опасения у медиците. Миналата седмица Словакия вече отвори границите си за съседните Чехия, Австрия и Унгария, припомня ТАСС. Подновяват се пътническите превози с всички видове транспорт до и от европейските държави с минимален риск от заразяване с новия коронавирус.

До момента в Словакия са регистрирани 1531 заразени с вируса, оздравелите са 1402, починалите - 28. Тествани са 190 426 жители на страната с население близо 5,4 милиона, отбелязва ТАСС.

В Перу броят на потвърдените случаи на коронавирус надхвърли вчера 200 хил, съобщи "Франс прес", като се позовава на здравното министерство.

Според най-новите официални данни заразените са 203 736, а починалите - 5738.

Перу, с население от 32 милиона, е втората най-засегната от пандемията в Латинска Америка страна след Бразилия по брой на заразени и трета след Бразилия и Мексико по смъртни случаи от Ковид-19.

Заразените в Германия

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия през последното денонощие нарасна с 318 и достигна 184 861, оповести днес институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде "Ройтерс".

Починали са 18 болни, с което общият брой на жертвите на Ковид-19 в страната достигна 8729, по данни на института.

Над 30 хил. заразени в Бразилия

Бразилия регистрира 1272 смъртни случая, свързани с COVID-19 за 24 часа, с което общият брой на починалите в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване достигна 38 406, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от "Франс прес".

С потвърдени нови 32 091 случая на коронавирус общият им брой вече е 739 503. Експерти обаче смятат, че броят на заразените може би е до 15 пъти по-висок поради липсата на масово тестване в страната с 210 млн. жители, отбелязва агенцията.

Оздравели са 311 064 пациенти, от които 21 024 през последното денонощие. Бразилия е на второ място в света по брой потвърдени заразени с коронавируса и на трето по смъртни случаи от COVID-19.

Междувременно съдия от Върховния съд на Бразилия вчера нареди на правителството на президента Жаир Болсонаро да възобнови публикуването на пълните данни за коронавируса в страната, включително общия брой на смъртните случаи. В петък здравното министерство спря да публикува на сайта си общия брой на потвърдените случаи на коронавирус и починалите от COVID-19, ограничавайки информацията само до данните за деня. Здравни експерти, депутати и юристи упрекнаха правителството, че се опитва да скрие размерите на пандемията.

Дневник