Сенатът на САЩ единодушно утвърди вчера афроамериканеца генерал Чарлз Браун на поста началник-щаб на Военновъздушните сили, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Генерал Браун, на 58 години, става първият чернокож американец, който ще ръководи един от шестте рода въоръжените сили на САЩ.

Той става също вторият афроамериканец, който влиза в състава на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ след генерал Колин Пауъл, който беше негов председател от 1989 до 1993 г., отбелязва Франс прес.

Генерал Браун, който е офицер във ВВС от 1984 г., е пилот на изтребител Ф-16, воювал в Тихия океан и Близкия изток. Има общо 2900 летателни часа, включително 130 в бойни действия, според официалната му биография. Понастоящем е командващ ВВС на САЩ в Тихия и Индийския океан, а преди това е бил заместник-командващ на Централното командване (СЕНТКОМ) на въоръжените сили на САЩ, ръководел е Централното командване на ВВС през 2015 и 2106 г. по време на операциите срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Президентът Доналд Тръмп поздрави генерал Браун още преди гласуването в Сената. "Това е исторически ден за Америка. Много се радвам, че ще работя още по-тясно с генерал Браун, който е патриот и голям прекрасен лидер", написа Тръмп в Туитър.

Вестник "Хил" отбелязва, че гласуването стана на фона на масови протести срещу расовата дискриминация в САЩ, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арестуването му от бял полицай на 25 май в Минеаполис.

Клуб Z