Китай отказва да участва в тристранни преговори за разоръжаване със САЩ и Русия, съобщи днес говорител на външното министерство, цитиран от ДПА.

Високопоставени представители на САЩ и Русия трябва да се срещнат на 22 юни във Виена за нов кръг от преговорите за контрол на въоръженията. САЩ се надяваха, че Русия може да убеди Китай да се присъедини към преговорите за ограничаване на запасите от ядрени оръжия в трите държави.

През последните години САЩ се оттеглиха от предишни ключови споразумения за оръжеен контрол като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и ядрената сделка с Иран и вместо това се стремят към тристранна сделка с Русия и Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин каза, че Пекин вече е заявил, че няма да участва в тристранни преговори.

"Забелязахме, че САЩ въвличат Китай в проблема, когато и да бъде повдигнат, с намерение да се отклонят от отговорностите си", каза Хуа. Тя добави, че твърденията на Вашингтон, че иска да преговаря честно, "изглеждат изключително нелепи и дори сюрреалистични". /БТА

Дневник