"Спрете парите на полицията" - това е един от слоганите на протестиращите в САЩ след убийството на невъоръжения чернокож Джордж Флойд от бял полицай. Тази идея обаче датира отпреди тях и се дължи както на гнева на хората, че полицията се милитаризира, така и на факта, че ѝ се налага да се справя с хора със зависимости, психични болести и бездомни - които по-скоро би трябвало да бъдат в ресора на социалните служби.

Какво значи да се спрат парите на полицията

Някои протестиращи си представят забрана на съвременните полицейски управления. Други - намаляване на бюджетите на местната полиция, които са нараснали значително от 90-те години насам. През 2017 г. те са получили една трета от общото финансиране в Атланта и Орландо и почти 40% в Чикаго, показва анализа на Центъра за популярна демокрация. Защитниците на орязването на финансирането смятат, че тези средства биха били по-полезни, ако се пренасочат към социални програми.

Какво смятат градските власти

Лос Анджелис предложи да ореже до 150 млн. долара от 3-милионния бюджет на полицията в града. Кметът Ерик Гарсети, който е демократ, каза, че целта е да се освободят пари за инвестиции в работни места, здравеопазване и образование.

Общинският съвет в Ню Йорк отхвърли идеята на кмета Бил де Блазио бюджетът на полицията да се намали с по-малко от 1%, а този за услугите за младежи - с една трета. Те предложиха 5-7% намаление по всички пера.

Какъв е рискът

Това ще увеличи престъпленията, предупредиха представители на силите на реда. Кметът на Чикаго Лори Лайтфут заяви, че хората в кварталите искат повече полицейска защита, а не по-малко. Конгресдамата Вал Демингс, която е потенциална кандидатка за вицепрезидент на Джо Байдън, коментира: "Не може само да поддържаме законността и реда и да не обръщаме внимание на човека на земята. Можем да направим и двете."

Как ще се отрази на изборите

Президентът Доналд Тръмп призова местните власти да заемат твърда позиция спрямо протестиращите и използва идеята за орязване на полицейското финансиране като претекст да нападне Байдън. "Припомнете си, че не искате престъпления, особено срещу своето семейство. Ето накъде социалистите завличат Поспаливия Джо. При мен е точно обраното, повече пари за силите на реда", писа Тръмп в "Туитър".

Дневник