Испания се притеснява от привнесени случаи

Испанските здравни власти изразиха безпокойство от евентуални привнесени случаи на коронавирус от чужбина, след като страната отвори границите си през юли, предаде "Франс прес".

Директорът на Центъра за извънредни санитарни ситуации Фернандо Симон каза днес, че положението в страната във връзка с епидемията е благоприятно и има само между 2 и 5 смъртни случая на ден в последните дни и общо само 40 миналата седмица. Той обаче предупреди, че в последните 7 дни са установени 24 случая на внесена отвън зараза, а от 11 май насам привнесените случаи са 96. Тези хора са част от групите, които са освободени от ограниченията за придвижване, а именно жители на Испания, членове на медицинския персонал, дипломати или превозвачи.

Испанското правителство, което наложи карантина от 14 дни на пътниците от чужбина, предвижда от 1 юли да вдигне ограниченията за влизане в страната. Според Фернандо Симон здравните власти няма да извършват PCR тестове или да измерват температурата на влизане в страната. Те са предпочели варианта за проследяване на пътниците и призовават за отговорност както пътниците, така и авиокомпаниите и другите превозвачи, за да бъдат изолирани евентуалните случаи на зараза. Транспортните компании ще съхраняват регистър с данните за пътниците си в продължение на четири седмици, за да могат да се проследят контактите между хората в случай на зараза.

Италианският премиер ще бъде разпитан в Бергамо

Прокуратурата в северния италиански град Бергамо, тежко засегнат от епидемията от COVID-19, ще изслуша италианския премиер Джузепе Конте в рамките на разследване за управлението на коронавирусната криза, отнела живота на над 34 хил. души в страната, предаде "Франс прес".

Магистрати ще отидат в Рим, за да говорят с Конте. Те искат също така да изслушат и свидетелските показания на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и на министъра на вътрешните работи Лучана Ламорджезе. Пред медии Конте каза, че неговото изслушване ще бъде в петък. Той каза, че всички разследвания "са добре дошли" и хората имат правото да знаят как стоят нещата, а правителството има правото да отговаря на въпросите им.

Прокуратурата в Бергамо води няколко разследвания, свързани с епидемията. Това, по което иска да изслуша премиера, касае закъснение в обособяването на така наречената червена зона, включваща две общини в района - Нембро и Алцано Ломбардо, които бяха особено засегнати от епидемията. Централното правителство и властите на областта Ломбардия, където се намират Бергамо и въпросните две общини, си прехвърлят отговорността за закъснението, което доведе до претоварване на здравната система, до повишаване на смъртността и до напредък на коронавируса в района.

В края на май по случая бяха разпитани областният управител на Ломбардия Атилио Фонтана и местният съветник по здравеопазването Джулио Галера. Те казаха, че обособяването на червена зона е от компетенциите на Рим. Тогава министърът на регионалните въпроси Франческо Боча им отвърна, че те самите са можели да обособят червена зона, защото италиански закон им позволяват това.

Рекорден спад на въздушния трафик

Американските авиолинии са превозили 3 млн. пътници през април - рекорден спад, възлизащ на 96 процента, на фона на пандемията от коронавирус и ограниченията при полетите, съобщи днес министерството на транспорта, цитирано от "Ройтерс".

Ведомството уточни, че американските авиокомпании са превозили 2.8 млн. местни пътници и 132 хил. чужденци. Броят на превозените пътници е спаднал с 99 на сто спрямо април миналата година, тъй като САЩ въведоха ограничения за полетите за много пристигащи от чужбина.

Общият брой на превозените пътници от американските авиолинии е най-ниският от 1974 година, когато правителството започва да събира месечни данни. За сравнение, през април миналата година превозените пътници са били 76.1 млн.

Глоба за белгийския принц Йоахим

Испания глоби белгийския принц Йоахим с 10 400 евро за нарушаване миналия месец на карантинните разпоредби при пътуване до страната, където е дал положителен резултат на тест за коронавируса, предаде "Ройтерс". Агенцията се позовава на испански държавен служител.

Двайсет и осем годишният принц, който е племенник на белгийския крал Филип, е пътувал на 24 май от Белгия за Андалусия, за да кара там стаж. След като пристигнал обаче, той не се подложил на задължителната за всички пристигащи 14-дневна карантина.

Принцът е признал, че е извършил нарушение, и до 15 дни трябва да плати глобата, каза цитираният от "Ройтерс" служител. Принц Йоахим, който е десети поред за наследяване на престола, е дал положителна проба за коронавируса, след като на 26 май е бил на парти в град Кордоба. Сега той е под карантина в Испания.

Испанските власти проверяват празненството, на което според испанския вестник "Паис" са присъствали 27 души, което, ако се потвърди, ще е нарушение на карантинните правила в Кордоба, където бяха позволени събирания на най-много 15 души. Източник, близък до белгийския кралски двор, твърди обаче, че Йоахим бил всъщност на две партита, в които участвали съответно 12 и 15 души.

Властите на Израел са уведомили чуждестранните авиокомпании, че забраната за влизане в страната за чужди граждани, въведена на 18 март като част от мерките срещу коронавирусната пандемия, е удължена до 1 юли, предаде ТАСС, като се позова на израелското държавно радио "Кан", предаде БТА.

По данни на радиото до 1 юли е удължено и предписанието на здравното министерство за задължителна двуседмична карантина на завръщащи се със специални полети израелски граждани.

От 15 май Израел започна да разхлабва мерките за изолация и разреши провеждането на масови мероприятия с участието на до 50 души. На 17 май бяха отворени училищата, а на 20 май - плажовете. На 27 май подновиха работа басейните, ресторантите и кафенетата. Но на 30 май за първи път от месец за 24 часа бяха регистрирани 100 нови случая на зараза, а на 6 юни за 24 часа те станаха 160. На 8 юни правителството реши да поотложи прилагането на следващите стъпки за излизане от изолацията.

Ситуацията в САЩ, Бразилия и Мексико

Коронавирусът е заразил над 2 млн. души в САЩ. За последното денонощие от COVID-19 в страната са починали 1082 души, предаде "Франс прес", като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс". Общо починалите в страната от началото на пандемията са 112 908.

САЩ са на първо място в света както по брой на заразените, така и по брой на починалите. Според последни данни заразените са 2 000 464. Излекувалите се са 533 504.

Влошава се ситуацията и в Латинска Америка - в Бразилия в последните дни е най-големият брой починали на ден. Там за последните 24 часа бяха регистрирани 1274 починали от COVID-19 и станаха общо 39 680, предаде "Ройтерс". Заразените в страната са общо 772 416.

Здравното министерство на Мексико съобщи за рекорден прираст на потвърдените случаи на зараза с коронавируса за последното денонощие. Заразени са още 4883 души до общо 129 184. Починалите от COVID-19 са 15 357.

Дневник