Обезлесяването на Амазонската джунгла в Бразилия през 2019 година е било по-голямо, отколкото бе съобщено първоначално, сочат представените днес преразгледани правителствени данни, цитирани от "Ройтерс".
Това бе първата година на Жаир Болсонаро като президент на страната.

Бразилският национален институт за космически изследвания е регистрирал 10 129 квадратни километра обезлесяване за периода август 2018 - юли 2019 година. Площта е почти колкото размерите на Ливан и е с 34.4 процента повече спрямо обезлесяването, засечено за същия период година по-рано.

Предишните данни бяха за обезлесяване на 9762 квадратни километра гора за тези месеци, или с 29.5 процента повече от предходната година.

Данните за 2019 година сочат най-голямото обезлесяване в бразилската част на Амазония от 2008 година.
Преразглеждането на данните от института всяка година е стандартна практика. Природозащитници и учени обвиняват десния Болсонаро, че политиката му насърчава незаконни дървосекачи, фермери и спекуланти да изсичат горите. Болсонаро призовава за развитието на Амазония, включително защитените зони, като начин местното население да се измъкне от бедността.

В Бразилия се намират около 60 процента от Амазония - най-голямата джунгла в света. Защитата на Амазония е от изключително значение за ограничаване на промените в климата, подчертават учените.

БТА/Дневник