Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е взела решение да образува производство за установяване на нарушения на "интегритета и прозрачността" на пазара за търговия на едро с енергия. Решението е взето на закрито заседание на 10 юни, съобщава БТА.

На въпросното заседание е бил обсъден доклад на европейската дирекция REMIT, в който е посочено, че е направено предварително проучване за това дали има обосновано предположение за нарушение на европейски регламенти.

От съобщението се разбира, че заседанието е било част от процедурата по глава от Закона за енергетиката, която националният регулатор провежда с цел санкциониране на участници на пазара за търговия на едро с енергия (електричество и газ), за които установи, че са извършили манипулативни действия и/или са търгували с вътрешна информация.

Регулаторът не дава подробности, а от няколко години големите потребители на енергия, които купуват ток на борсата, се оплакват от нарушения, в резултат на които токът за индустрията се покачва много, а механизмите за контрол върху сделките на самата борса не гарантират прозрачност и спазване на правилата на свободния пазар. След поредния протест на бизнеса бяха направени промени в Закона за енергетиката, с които се вмениха на регулатора контролни функции.

В края на февруари Комисията за защита на конкуренцията завърши дългоочаквания си секторен анализ за борсовия пазар на електроенергия в България. Той бе започнат преди повече от година след множество сигнали и съмнения за евентуални манипулации и спекула от страна на определени търговци или производители на ток, като се очакваше да хвърли повече светлина върху сделките с енергия. Антимонополната комисия установи, че проблемите на енергийната борса са свързани с процедурата на самите търгове и подаването на оферти за цени и количества. Тогава тя препрати въпроса към енергийния регулатор.

Междувременно от началото на годината многократно бяха достигнати много ниски цени на тока на борсата. Това започна да се случва по-често след въвеждането на извънредното положение, което намали консумацията на енергия.

Последните промени в Закона за енергетиката пък предвиждат от 1 октомври всички небитови потребители да се снабдяват с ток на борсата.

Дневник