Американски учени изясниха, че непушачите, които страдат от рак на белия дроб, дължат заболяването на специфичното устройство на дихателната си система, пише сайтът Лента.

Електронното издание цитира публикация на екип от медицинския център Ървинг към Колумбийския университет. Учените си поставили за цел да установят поради каква причина ракът на белия дроб и хроничната обструктивна бeлодробна болест (ХОББ), които са характерни за пушачите, се развиват и при пациенти, които нямат този вреден навик.

Специалистите били изненадани от статистиката, според която около 25% от случаите на ХОББ се наблюдават при непушачи. Медиците констатирали, че хронични заболявания на белия дроб могат да бъдат предизвикани от дисанапсиса - наличието на малки по размер дихателни пътища спрямо обема на белите дробове.

В този контекст колективът, воден от проф. Бенджамин Смит, анализирал данните на 6500 възрастни пациенти от САЩ и Канада. От изследването проличало, че хората с ограничен размер на дихателните пътища били с най-лошите функции на белия дроб и с висок риск от заболяване като ХОББ.

Той бил осем пъти по висок при хората с дисанапсис, в сравнение с останалите. При тях проблемите с дихателните органи се развивали още през детството и се задълбочавали в по-зряла възраст.

Дарик