В България олигарсите са политическите фигури, а не тези матрьошки, които ни представят за олигарси, но са безпомощни, когато държавата ги удари, каза днес пред Би Ти Ви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Той допълни, че ударът срещу тях е да се заграбят парите им, а не да се въведе нов модел на поведение в държавата.

Кънев изрази притеснение, че парите, които ще дойдат от ЕС, за възстановяване на икономиката, след епидемията от коронавирус, могат да не се използват по предназначение, а да се "откраднат" от политиците.

"Такива огромни суми, да се тегля от името на всички държави е шок за държавите донори. Има тревожност в техните общества, че техните пари ще бъдат откраднати от корумпирани политици в Южна и Източна Европа", поясни евродепутатът. Според него от тях България ще получи между 12 и 15 млрд. евро, като тази огромна сума би могла да доведе до цялостна промяна в икономиката.

"Унижение за всеки български гражданин е да го управлява ГЕРБ, единствената алтернативата да е БСП, а Доган да държи цялата власт, но ситуацията в момента е такава", каза още Радан Кънев.

Попита дали продължава мониторинга от Европа върху съдебната система на България, той посочи, че мониторингът не е прекратен, но е "в едно замразено състояние", като не се предвиждат нови доклади. В края на май управляващите се оплетоха в обясненията дали все още има Механизъм за сътрудничество и проверка, като Захариева избягваше пряк отговор и обвини администрацията в Брюксел, че "очевидно, някой е направи copy-paste от доклад от миналата година". Днес външният министър Екатерина Захариева все пак призна, че мониторингът не е прекратен.

Дневник