Пореден аудиозапис, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, изтече в платформата за споделяне на видеосъдържание YouTube и в тази за аудиосъдържание SoundCloud в петък (12 юни). В него се чува глас, който говори по телефона и който прилича на този на Борисов. От изреченото се разбира за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам-министър.

Автентичността на записа засега не може да бъде потвърдена, а от правителствената пресслужба отказаха пред "Дневник" да отговарят на въпроси за него. Досега обаче никой не е и отрекъл автентичността му.

След като записът започна да се разпространява от потребители в социалните мрежи и да се коментира, в официалния профил на премиера във "Фейсбук" беше публикувано иронично видео с репликата "Забавляваме се". По-късно пиарът на премиера Севдалина Арнаудова каза пред "Дневник" само, че отговорили по темата в социалната мрежа. Борисов не отговаряше на мобилния си телефон в петък вечер, който често даваше заето.

"Ще му размажа физиономията" - какво се чува в записа и с какви събития съвпада

Според това, което се чува, записът е направен, докато Борисов води телефонен разговор и това е само част от него, защото няма ясно начало и накрая прекъсва. Той тече на фона на работещ телевизор (с музиката от "Сити тв"), който влошава качеството на звука. Чува се само гласът на премиера, но не и на събеседника му. Според засегнатите теми времето на записа би трябвало да е 24 или 25 април 2019 г..

Всичко казано съвпада с реални лица и събития от този период.

В средата на записа се чува нареждане: "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел.ред.) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно". На 24 април 2019 г . от Комисията за финансов надзор съобщават, че са се самосезирали и започва проверки в "Еврохолд България" АД. В него се посочва, че основната цел на комисията е да провери финансовото състояние и капацитет на холдинга "с оглед бъдещите придобивания, включително на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД".

Реакцията срещу компанията вероятно е заради интереса им да купят ЧЕЗ.

Преди "Еврохолд", които в крайна сметка не получиха разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да купят българския бизнес на "ЧЕЗ", интерес към него имаше "Инерком" на Гинка Върбакова. След надигането на обществено недоволство заради това, че компанията е непозната, с малък капитал и не без атаки от страна на БСП, правителството предложи да купи "Инерком", за да влезе в сделката. Това бе обявено, след като Върбакова бе привикана в Министерския съвет. По-късно, когато в голяма степен напрежението беше спаднало, кабинетът се отказа от това си намерение. Миналата година след решението на КЗК за "Еврохолд" Борисов обяви: "Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна."

Другата основна тема в записа са проверките, които властите правят в къщите за гости, след като се разбра, че зам-министърът на икономиката по това време - Александър Манолев, е построил с евросредства къща, която е декларирал като за гости, но я ползва за лични нужди. От тази част се разбира, че премиерът е предварително информиран, че Манолев ще бъде обвинен от прокуратурата. Той говори за среща сутринта с "Влади Горанов беха, Сотир, Гешев, по телефона и се смеят." От обяснението не става ясно дали пред тях говори по телефона или те присъстват на разговора, но 24 април 2019 е сряда - преди време премиерът беше казал, че всяка сряда събира главният прокурор и службите на оперативка при него.

На 25 април 2019 г. на Манолев беше повдигнато обвинение за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. От казаното в записа се разбира, че целта е да се удари и кандидатът за евродепутат от БСП Елена Йончева, която в този момент атакува често премиера, включително и с разпространението на твърдението, че е купил къща в Барселона за млада жена.

От записа се разбира, че според Борисов свекърът на Йончева също злоупотребявал с евросредства за изграждането на къща за гости, която ползва като лична. "Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште", казва човекът, за който се твърди, че е Борисов. "Сега съм пратил полицията, ако се окаже, че и там като при Манолев не са ходили гости, изведнъж си разследваща журналистка, ама свекър ти не го разследваш", се чува на записа.

На 23 април в близкия до премиера сайт "Пик" е публикувано разкритието, че свекърът на Йончева също има къщи за гости.

Началото на клипа съдържа поредица от цинични забележки по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева и на политици от европейския съюз, чиито имена не се споменават.

Какво отговори Борисов - клип с Пеевски като прасе

Публикуваното от премиера видео с репликата "Забавляваме се" е кавър на песента на "Ъпсурт" - "3 в 1". В него са монтирани кадри на Борисов от телевизионни участия. Смесени са негови реплики от интервюта и монтаж на гласа му като изпълняващ песента. С това премиерът явно се опита да намекне, че записът е монтаж. Клипът е разпространен още на 13 май от потребител Боби Борисов, но не се разбира дали е създаден от него. Борисов го споделя в своя профил.

 

В клипа се събрани основни политически герои, но още в първите кадри се появава - образът на Делян Пеевски - който е като прасе на каишка. Той е монтиран към прасето в оригиналното видео. Депутатът на ДПС е в още един кадър - зад Борисов с ухилена физиономия.

Едва ли Борисов и екипът му не са забелязали тези кадри.

Другите герои - самият премиер, коалиционните му партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, кмета Йорданка Фандъкова, опозиционните лидери Корнелия Нинова и Сергей Станишев са монтирани към изпълнителите и балета във видеото. Оригинален е запазен само образът на покойния журналист Милен Цветков. В кадър зад Борисов се появяват и лицата на Цветан Василев и Васил Божков.

Раздуйте - с кого говори Борисов

Кой е събеседникът на Борисов не се разбира от разговора, но той му дава инструкции какво да се прави и му обяснява какво предстои. За казуса с "Еврохолд" казва - "Раздуйте". Това може да се чете като инструкция към медиа или медии, но според запознати със стила на Борисов и слушали записа - той не говори по този начин с пиарите.

За къщите за гости пита - "Как се движи", но явно има предвид нещо различно от това, което извършват органите, защото за тях показва, че е информиран - включително за предстоящо обвинение.

Записът вероятно е направен от човек, който е в стаята (това също е хипотеза, но не се чуват звуци, като от движение на автомобил) с Борисов.

Какво се разбира технически за записа

Сайтът "Биволъ" анализира разпространеното и съобщи, че "в изпратения файл има и метаданни, които не са зачистени. Ако те не са манипулирани със специална програма, което е напълно възможно, от тях могат да се направят следните изводи:
- файлът е създаден на на устройство с последната версия на iOS на Apple с програмата VoiceMemos, която идва преинсталирана на iPhone;
- записът във файла е направен на 06.06.2020 в 19:31, тоест, става дума за презапис.
- на устройството има и още записи, като този е първият пореден."

"Биволъ" твърди, че на този етап не може да се каже дали това е запис от специални-разузнавателни средства и трябват допълнителни експертизи. Медиата анализира и изпращането му от IP адрес, който отговаря на статичен такъв на мобилния оператор А1, но отбелязват, че това може да бъде манипулирано с програми.

Ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем - какво научаваме от записа и още въпроси

Ако записът е автентичен, което все още не е отречено директно от него се разбират или потвърждават няколко неща:

- Премиерът нарежда на регулаторен орган какво да извърши спрямо частна компания. Тя трябва да бъде "размазана", защото някой не се съобразява с него. Изпълнителят е КФН, която тогава е оглавявана от Стоян Мавродиев. Това ли е единственият случай, в който финансовият регуратор е получил подобна задача ?

- Премиерът знае предварително кога ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата на някого. Дори и това да е зам.министър в правителството няма официален начин представител на изпълнителната власт да знае предварително. По това време главен прокурор е Сотир Цацаров. Обвинението на Манолев е от Окръжна прокуратура - Благоевград и е повдигнато часове след разговора (25 април). Дали премиерът е поръчал обвинението след като обявява, че Манолев ще изгори. Дали го е предупредил за прокуратурата или само, че ще изгори. Има ли други случаи, в които поръчва други или получава предварителна информация за предстоящи обвинения ?

- Премиерът атакува кандидат на опозицията за евродепутат. Това е Елена Йончева, с която имат сблъсъци по няколко теми включително и в съда. Явно той е готов да й отмъсти, дори като жертва хора от своя екип. Дали публикациите за нея са по поръчка на премиера и поръчва ли и други подобни ?

- Премиерът има на кого да нареди да се раздухва тема и координира други теми. Загадката тук е с кого разговаря.

- В парламентарна република премиерът говори особено цинично и обидно към председателя на парламента Цвета Караянчева, която е и член на ГЕРБ.

- Премиерът иска да покаже, че контролира всичко - на събеседника и евентуално на човека или хората, които са около него.

История на записи с Борисов

През 2013 г. в българските медии се появи запис на Борисов - тогава бивш премиер, шефа на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов и земеделския министър в първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов. На записите се чу как премиер и прокурор обсъждат делото на присъстващия министър, развитието му и показанията на основните свидетели в процеса. От записите се разбра и че прокурорът предварително и нерегламентирано е информирал бившия премиер за резултатите от разследването за незаконно подслушване в МВР с т.нар. цецомобили, по името на вътрешния министър Цветан Цветанов, чийто мандат стана емблема на политическото слухтене. Прокурорът изказва за пръв път гласно и друга обществена тайна - че дисциплинарните производства, образувани от Висшия съдебен съвет, се използват за изнудване. Затова Кокинов се оплаква, че имал "чатал на врата". "Всеки ме изнудва", проплаква той на премиера.

Обсъждайки Цацаров и неговия "труден характер", Кокинов възкликва към премиера: "Ти си го избра, не ми се подсмихвай! Ти си го избра! А след туй..." И Борисов не отрича това.

Единственото последствие тогава беше, че Кокинов си подаде оставката и напусна системата заради нецензурни думи, които каза за свой колега в същия запис.

Първоначално прокуратурата не възнамеряваше да проверява съдържанието на записите, а само кой ги е направил. След разгарянето на скандала обаче обвинението съобщи, че все пак ще прави проверка по същество. Тя обаче приключи без обвинения. А Борисов често се оплакваше, че опозицията го е записвала в дома му.

Дневник