На 12 септември БСП ще избере кой да бъде лидер на партията. Това гласуваха с почти пълно единодушие членовете на днешното заседание на пленума на партията, след отпор на вътрешната опозиция.

Досега се предвиждаше вотът да е на 26 септември, а предложението за промяна бе направено от Янаки Стоилов, който трудно може да се причисли и към опозицията, и към привържениците на Нинова. Темата е била повдигната по време на дискусия в залата, макар че такава точка в дневния ред официално не бе предвидена.

Предложението на Стоилов получи подкрепа, а ако има балотаж, той ще е на 19 септември. С промяната на датата на избора се изтегля и конгресът, който бе планиран за 10 октомври, но ще се проведе на 26 септември.

Още в началото на заседанието пленумът бламира лидера Корнелия Нинова в искането й да бъде прегласувано взетото на подпис решение за датата на прекия избор и конгреса, след като не успя да събере достатъчно гласове. Някои от социалисти тълкуват решението като

Докато Корнелия Нинова бе бламирана от съпартийците си, самата тя атакува премиера Бойко Борисов и управляващите като коментира както последните твърдения за скрити договорки с обвиняемия Васил Божков, така и скандалите със строежа на Алепу и аудиозаписа, който изтече в петък и за който се твърди, че е с премиера.

"В България съществува паралелна държава. Тя е завладяла официалната. Не институциите, а задкулисието управлява страната. Правителството на Борисов не се бори с него, а му е предала управлението на България и в общ сговор изсмукват ресурсите й", коментира Нинова в речта си на днешното заседание на пленума.

"Където и да погледнеш е пропито от беззаконие и кражби. И накрая чуваме запис, в който премиерът безпрецедентно злепоставя България пред Европа, коментирайки по недопустим начин европейски лидери. Той прави признание за използване на държавната машина срещу бизнесмени, дръзнали да не се съобразят с неговото мнение и сипе заплахи срещу кандидата ни за евроизбори Елена Йончева", е заявила още Нинова.

Арогантно и цинично определя председателя на парламента, с което окончателно убива институцията Народно събрание. За пореден път показва унизително и презрително отношение към жените. Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България.

Извън атаката към Борисов и управляващите, Нинова предложи на БСП социално-икономически план за възстановяване от кризата, който съдържа мерки за възстановяване на икономиката, земеделието, реформа в здравната система, пенсионната система и социалната политика.


"Днес БСП е напълно готова с пакет от мерки, които да отговорят както на здравните, така и на социално-икономическите предизвикателства, които кризата ни отправи. Преди това обаче категорично следва да заявим, че кризата извади на повърхността всички онези пороци на неолибералния модел и всички недъзи вследствие на тях върху здравната, социалната и фискалната система", подчертава лидерът на социалистите.

"Именно поради тази причина предлагаме пакет закони за подпомагане на слаборазвитите региони и създаване на специални фондове за тази цел. Преди 2 седмици представихме закон за държавен фонд за устойчиво развитие на Северозападна България, готови сме с аналогични фондове за Родопите, Странджа-Сакар, както и пограничните и планинските райони", допълва още тя.

Увеличаване за срок от три месеца размера на минималното обезщетение за безработица от 9 на 15 лв., увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години за осигурените лица на една минимална работна заплата за периода на извънредното положение, подпомагане на редовните студенти, държавна поръчка, в размер на еднократна извънредна помощ в размер на 375 лв., временно обезщетение за самонаетите лица и упражняващите свободни професии. Това са само част от социалните предложения, които се съдържат в плана на Нинова.

Мерките предвиждат още изпълнение на препоръките на Европейската комисия за обособяване на "зелени коридори", през които преминаването да не отнема повече от 15 минути. "Зелените коридори", според Нинова, трябва да обхванат не само хранителните продукти, но също така и фуражите, торовете и продукти за растителна защита. Предлага се още увеличаване ролята на държавата в икономиката чрез създаване на държавно предприятие за съхранение на петролни резерви и държавни бензиностанции и други.

Кирил Добрев огорчен, че различията с Нинова довели до разделение

"Не е тайна, че от доста време имаме сериозни различия с председателя на партията. През цялото време като зам.-председател съм бил коректен към нея, но лоялен единствено и само към БСП. Не приемам и никога няма да приема водеща политика в партията да бъде разделението", заяви категорично Кирил Добрев.

"Не приемам всеки, изразил различно мнение, да бъде заливан с помия, определян като враг, ГЕРБ-аджия, подлога на Бойко Борисов и слуга на Делян Пеевски. Не приемам различното мнение да се тълкува като намеса от външни сили и зависимости, а съмненията за симпатии, да бъдат наказвани с уволнения", беше категоричен Кирил Добрев.

Според него голяма тревога сред редовите социалисти предизвиква усещането за вътрешнопартийно напрежение.

"Груб вътрешнопартиен дебат, който се води основно в медийното пространство и част от който е прехвърлен в медиите на самата партия, предизвиква дори отвращение в нашите членове и симпатизанти и неминуемо води до тотално разделение във всички възможни органи на БСП", заяви Добрев. Според него БСП все по-често е обвинявана, че предлага политика "на парче" и не докарва инициативите си докрай.

Станишев с обвинения: БСП се държи като извънпарламентарна сила

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев отправи критики и заяви пред журналисти преди заседанието, че е "смущаващо, че се държим като извънпарламентарна сила".

Той подчерта, че взетото на подпис "решение" е нелегитимно. "Много пъти съм казвал, че не можем да позволяваме нещо, което касае фундаментални въпроси за функционирането на партията и провеждането на прекия избор, и на конгреса, да бъде юридически оспоримо. Един човек от подписалите се да оттегли подписа си и всичко пада. БСП не може да си позволи и най-малкото съмнение за нелегитимност. Затова днес е нужна дискусия и ново решение, което да даде легитимност на процеса", подчерта Станишев.

По думите му, интересът на БСП е да се яви подготвена, в добра кондиция на парламентарните избори догодина и да ги спечели и това е най-важното.

Той посочи, че има сигнали от много организации за действия на вътрешнопартийната ЦИК (ЦКИП - Централна комисия по избор на председател), които са в противоречие с правилата и представляват опит за поставяне на комисията над устава.

Дневник