Дискотеките, нощните клубове и пиано барове могат да отворят врати още в понеделник (15 юни), а не да бъдат затворени до 30 юни, както разпореди вчера здравният министър Кирил Ананиев.

Днес Ананиев издаде нова заповед, а от Министерството на здравеопазването изтъкват, че до нея се е стигнало по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. По-рано днес Борисов коментира пред медиите, че "няма да затваряме повече", а хората трябва да свикнат да живеят с коронавируса и да се пазят.

Новината за отмяната на заповедта обаче първо съобщиха от Асоциацията на заведенията в България, които специално благодариха на премиера и посочиха, че той ги уверил, че забраната не е отпаднала заради "техническа грешка".

Изискването за отваряне на нощните заведения е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки, уточнява Министерството на здравеопазването. В новата разпоредба липсват конкретни указания, но е посочено, че те трябва да отговарят на изискванията на заповед 331 за противоепидемичните мерки, която бе издадена вчера. В нея най-общо се изброяват редовна дезинфекция, недопускане на болни хора, осигуряване на предпазни средства за персонала (като маски, шлемове и ръкавици) и "създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата от най-малко 1.5 метра".

Дали последното изискване ще остане и занапред и как ще се прилага и контролира то в дискотеките, на този етап не е известно.

С новата заповед на практика затворени остават само училищата, университетите и центровете за подкрепа на личностното развитие. Изключение може да има за практически упражнения и изпити, които няма как да се проведат дистанционно.

Продължават да са забранени свижданията в болниците и в социалните институции. Остават изискванията за провеждане на културни и спортни масови прояви, както и конференции, при заетост на местата от 50%.

Дневник