Няколко хиляди души се събраха днес следобед на протест срещу расизма и срещу полицейското насилие на Площада на републиката в центъра на Париж, въпреки призивите на префектурата на френската столица да се разотидат. По различни оценки броят на събралите се бе между 6 и 20 хиляди. Това става на фона на продължаващата протестната вълна в цял свят след полицейското убийство на афроамериканеца Джордж Флойд в САЩ, предадоха Асошиейтед прес, ТАСС и Ройтерс.

Протестиращите скандираха "Няма мир без справедливост". Някои се покатериха на статуята на Мариана, която олицетворява Френската република, в центъра на площада. Те възпламениха няколко фойерверка и крещяха и хвърляха предмети срещу срещу полицаите, чието присъствие на площада също бе масивно.

На един от плакатите, издигнати от множеството, се четеше: "Надявам се днес да не бъда убит заради това, че съм чернокож".

Пред протестиращите говори Аса Траоре - сестра на 24-годишния Адама Траоре, който почина при много спорни обстоятелства през 2016 г. край Париж при опит да бъде арестуван от полицията. "Смъртта на Джордж Флойд намери силен отзвук в Париж заради смъртта на моя брат. Онова, което става в САЩ, сега става и във Франция. Нашите братя умират", каза тя.

Семейството на Траоре твърди, че той е бил задушен, когато трима полицаи са го затиснали на земята с тежестта на телата си.

Първите стълкновения между силите на реда и агресивни демонстранти започнаха около час и половина след официалното начало на протестната акция. След около още час няколко души започнаха да трошат витрини на околни магазини. В отговор полицията прибягна до гранати със сълзотворен газ, и започна да изтласква нарушителите на реда.

За да предотврати сблъсък с крайнодесни контрадемонстранти, тя затвори всички достъпи до площада. Това попречи на протестиращите да се отправят в поход към друг площад - пред парижката опера. Полицейски офицер, цитиран от АП, каза, че има решение походът да се забрани заради карантината, която на позволява да се събират повече от 10 души с цел да се предотврати разпространението на коронавируса.

Организаторите призоваха протестиращите, дошли с деца, да напуснат площада, когато започнаха сблъсъците, но до по-сериозни инциденти така и не се стигна.

Дир.бг