Общо 1459 нови случаи на зараза с коронавируса в Турция са регистрирани на 13 юни. Починали са 14 души, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от БТА. Общият брой на заразените е достигнал 176 677 души (на базата на почти 2.587 млн. теста), а на починалите от 11 март досега - 4 792 души.

Здравните власти са обезпокоени от нарастването на случаите на зараза с коронавируса през последните 2 дни след като в началото на месец юни бяха спаднали под 1000 души на ден и се отмениха почти всички рестрикции.
Министър Коджа заяви, че "увеличаването на случаите на заразяване с Ковид-19 е предупреждение за онези, които не спазват мерките. А същевременно и за нас", каза министърът.

А предишния ден на брифинг здравният министър предупреди, че увеличаването на случаите на зараза може да предизвика връщане на рестрикциите, които бяха отменени от 1 юни тази година. Турция не можа да се адаптира към нормализиране в условията на коронавируса,коментират медиите.

Избори по време на коронавирус

Междувременно, две седмици след началото на нова вълна с рязко увеличаване на заразените за ден, Северна Македония регистрира 196 случая за 24 часа. Това е рекорд от самото начало на кризата. В епицентъра Скопие са под половината от новите случаи (90), повечето от останалите са в Тетово, Куманово и Охрид. Починали са осем души и общо 179, откакто започна епидемията, а потвърдените случаи достигнаха 3895 - броят им е на път да се удвои за около 15 дни.

Въпреки тази ситуация извънредното положение в Северна Македония, което действаше от март, изтече, без да бъде удължено. Това означава, че действат конституционните срокове, отложени заради извъредното положение, и изборите би трябвало да са на 5 юли.

Социалдемократите на бившия премиер Зоран Заев, от които е ръководителят на служебното правителство, настоява за бързо провеждане на вота, но консерваторите от ВМРО-ДПМНЕ настояват изборите да се отложат, обвинявайки Заев, че рискува здравето на хората. Днес те ще изразят позицията си, а междувременно Заев каза, че "последна отстъпка" би могло да е изместване на гласуването за 8 юли. Брюксел намекна по-рано, че Северна Македония не може да има служебен кабинет (какъвто управлява от януари) до безкрай.

Дневник