Укриващият се в Дубай бизнесмен с обвинения за 18 престъпления Васил Божков обяви в социалните мрежи началото на проект "Българско лято".

Преди седмица Божков попита с анкета последователите си в социалните мрежи дали ще го подкрепят за нов политически проект, а след това потвърди в интервю, че обмисля създаване на такъв. Днес той публикува в основния си канал за комуникация Фейсбук резултатите от анкетата, в която 64% са заявили, че ще го подкрепят срещу 36 на сто против.

"Благодаря ви за гласуването. Резултатите от него показват необходимостта хунтата да бъде спряна и да бъде потърсена отговорност за действията и бездействията ѝ. Проект "Българско Лято" започва от утре", написа Божков.

Той добавя още едно послание: "Знам, че очаквате още доказателства. Целта ми не е да създавам зрелища, а отговорните да получат заслуженото си. Затова ще предоставя доказателствата там, където няма да бъдат пренебрегнати, унищожени и потулени". От дни Божков публикува в мрежите снимки на есемеси, за които твърди, че са между него и премиера Борисов. Вчера главният прокурор Иван Гешев каза в интервю за "Канал 3", че в прокуратурата до момента има над 10 сигнала, подадени от Васил Божков.

Досегашната заявка за проекта

Миналата седмица Васил Божков посочи общите принципи, от които да бдъе изграден проекта му - върховенство на закона, независимост на властите, референдуми за важни обществени теми, електронно гласуване и администрация.

Сред посочените са оптимизиране на държавните служители, прозрачност на отношенията между бизнес и власт, персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона. Обяви се и "за" забрана на партийните субсидии. Сред исканията му е и финансова ревизия на досегашното управление, без да конкретизира дали говори само за правителството на Бойко Борисов или има предвид по-дълъг период.

Дневник