Родители, чиито деца не са приети в общинските детски заведения в София, протестираха за пореден път. Те настояват за въвеждане на целеви ваучери, с които децата им да посещават частни детски заведения. Идеята бе предложена от "Демократична България" като спешна временна мярка, докато се изградят нови детски градини и ясли. Стойността на ваучера да е 300 лева на месец, се посочва в проекта на обединението.

Хиляди деца останаха извън класирането за общинските заведения, въпреки обявените от кмета Йорданка Фандъкова твърди намерения за справяне с проблема. Столичната община съобщи, че още 500 свободни места ще бъдат разкрити през есента, когато ще отворят девет детски градини - нови и след ремонт.

"Всеки месец държавата и общината дават 436 лева за всяко дете, прието в общинска ясла. Същата сума е логично да отиде и при неприетото дете", заяви протестираща майка пред Нова тв. Родители изтъкнаха, че първото им дете вече четири години не може да се класира, а вече имат и второ и "трудно издържаме финансово".

Зам.-кметът по образованието и културата Тодор Чобанов, в чийто ресор са и детските заведения, определи като опасна самозаблуда убеждението, че частните детски заведения можели да решат проблема с недостига на места.

"Сумата за тези ваучери е напълно съпоставима и би надхвърлила дори това, което общината е инвестирала за издръжката на 44 хиляди деца, обхванати в детските заведения", посочи Чобанов. Най-добрата инвестиция била да се изграждат нови детски градини, подчерта той.

На последното класиране на 30 август ще започне да се прилага новият критерий за уседналост. Поне три години трябва да е живяло детето на адреса си в София, за което ще се прибавят 4 точки към актива му при кандидатстването.

Дневник