Френският президент Еманюел Макрон заяви в обръщение към нацията, че ще работи за изграждане на една Европа, която е по-малко зависима от Китай и САЩ. "Случилото се разкри недостатъци и несигурност, несъвършената ни организация, социалните и териториални неравенства, зависимостта ни от други континенти за това да разполагаме с определени стоки, искам да си вземем всички поуки", допълни той.

Сред приоритетите си Макрон описа "изграждането на силна, екологична, суверенна и честна икономика". Той изключи варианта, според който бремето за възстановяването на френската икономика ще се поеме от населението чрез повишаване на данъците. По думите му в ход са преговори с профсъюзите и бизнеса, за да се запазят колкото се може повече работни места.

Преди дни премиерът Едуар Филип каза, че тази година прогнозите са икономиката да се свие с 11% от БВП.

Макрон каза още, че ЕС също ще играе роля в съживяването на икономиката. Той описа френско-германското предложение за специален фонд като "безпрецедентна стъпка в нашето европейско приключение и консолидиране на една независима Европа, която влага в затвърждаване на своята идентичност, култура и уникалност срещу Китай, САЩ и световния ред, какъвто познаваме в момента".

Президентът говори още за "първата победа срещу вируса" и обяви, че от понеделник страната е в т.нар. зелена зона на максимален достъп за гражданите на ЕС, включително големият район Ил дьо Франс около Париж.

Това означава, че от 15 юни отварят и кафенетата и ресторантите в столицата, две седмици, след като това бе позволено в страната.

Също от понеделник се отварят границите с другите 27 страни от ЕС, а с държавите извън съюза от 1 юли ще има свободно движение, стига в тези страни епидемията да е поставена под контрол.

На 22 юни ще се завърнат в детски градини и в училище всички деца до 16 години.

"Ще си върнем част от нашата жизненаст, вкус, свобода. Казано накратко, ще си върнем Франция. Това не означава, че вирусът си е отишъл и можем напълно да свалим гарда. Ще трябва да спазваме дистанция още дълго време. Лятото на 2020 г. няма да прилича на никое друго и ще трябва да внимаваме как се развива епидемията."

Макрон засегна и темата за антирасистките протести в страната и по света и каза, че скоро ще бъде представено "силно решение за увеличаване на равните възможности за всички", както и че властите "ще бъдат безкомпромисни срещу расизма, антисемитизма и дискриминацията".

Но той добави: "Казвам ви съвсем ясно тази вечер, скъпи сънародници, Републиката няма да заличи нито една следа и нито едно име от историята си". Според него нито една статуя във Франция няма да бъде повалена и нито една творба няма да бъде забравена.

"Вместо това трябва заедно да гледаме към нашата история, към всичките си спомени и в частност към връзките си с Африка без да ревизираме или отричаме кои сме", за да се изгради едно бъдеще с континента оттатък Средиземно море.

Макрон подкрепи и органите на реда, които според него "заслужават подкрепата на властите и признание от нацията".

През юли ще има ново обръщение, добави той, "за да очертая един нов план и започването на първите действия за справяне с кризата".

"Всички заедно трябва да правим нещата различно, защото пред нас са исторически предизвикателства".

Дневник