Египет възобновява полетите от 1 юли и открива всички летища в страната като част от план за отваряне на туристическите обекти, обяви държавната агенция MENA.

Полетите ще се възобновяват постепенно, включително със страни, които са готови да пуснат отново полети до Египет. Въздушният трафик бе спрян на 19 март, а дни по-късно - и общественият транспорт и таксиметровите услуги. Англоезичното издание Ahram Onlinе цитира министъра на авиацията Мохамад Манар, според когото туристи ще бъдат допускани само в три крайбрежни области засега - Южен Синай (където е Шарм ел Шейх), Марса Матрух (Средиземноморието) и крайбрежието на Червено море, където са Хургада и Марса Алам.

По-рано властите в Египет обявиха, че ще отворят за туристи известните курорти като Хургада и Шарм ел Шейх. Това става в момент, когато случаите на коронавирус се увеличиха в седмиците след Рамазан байрам, празника, отбелязващ края на свещения месец Рамазан.

Всички повърхности в самолетите ще се дезинфекцират, ще се предлагат само напитки в метални кутийки и суха храна. Пътниците от някои държави с многобройни случаи на COVID-19 ще трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест, преди да отпътуват. Всички ще трябва да подписват декларация, че не са заразени. Ще се пътува само с маски.

Хотелите в Египет ще могат да работят само на 50% от капацитета си.

Заразените към момента са близо 42.9 хил., смъртните случаи - 1.4 хил. според университета "Джонс Хопкинс". Преди седмица те бяха 32 хил., в края на май - 23 хил., а това означава почти удвояване на потвърдените случаи за две седмици.

Дневник