Туристи ще могат да посещават Мачу Пикчу

Древният град на инките Мачу Пикчу, популярен туристически обект в Перу, ще посреща при отварянето си през юли само четвърт от посетителите, посещавали го преди пандемията от COVID-19, предаде "Франс прес", като се позова на властите.

Затворен повече от три месеца заради коронавируса, археологическият комплекс ще приема по 675 посетители от страната и чужбина на ден, за да се спазва социалната дистанция, каза за АФП губернаторът на провинция Куско, в Южно Перу, където се намира Мачу Пикчу.

Туристите, които посещават обекта, ще трябва да носят маски, а в някои зони достъпът ще е забранен.

Перу е втората най-засегната от новия коронавирус страна в Латинска Америка след Бразилия. По официалните данни заразените са 225 хил., като 6500 от тях са починали. Населението спазва карантинни мерки от 16 март.
Комплексът Мачу Пикчу, който се намира на 80 км северозападно от град Куско, е открит през 1911 г. от американския изследовател Хайръм Бингъм и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.

Франция обяви "първа победа"

Френският президент Еманюел Макрон обяви отпадането на още ограничения, въведени заради коронавируса, включително пълно отваряне от днес на кафенетата и ресторантите в района на Париж, и изрази задоволство от "първата победа срещу вируса", причинил пандемията от COVID-19, предаде "Франс прес". "Битката срещу епидемията не е приключила, но съм щастлив от тази първа победа срещу вируса", заяви Макрон в обръщение към сънародниците си, предавано по телевизията.

По думите му от днес "цялата територия с изключение на Майот и (Френска) Гвиана, където вирусът все още циркулира активно, преминава в зелената зона, което ще даде възможност за по-мащабно възобновяване на работата и за отваряне на кафенетата и ресторантите в област Ил дьо Франс" (където се намира Париж - бел. ред.).

Ресторантьорският сектор много настояваше за тази стъпка. Досега имаха право да работят само откритите части на заведенията в парижки район, припомня АФП. Макрон съобщи също, че от 22 юни занятията в училищата и средните учебни заведения стават отново задължителни, докато сега това е по желание на учениците и зависи от капацитета на училищата, който беше силно ограничен от строги санитарни изисквания.

Държавният глава обяви също, че се възобновяват посещенията в домовете за възрастни хора и хосписите.

Нови случаи в Пекин

Китай съобщи за 49 нови случая на коронавирус, а столицата Пекин отново въведе мерки за ограничаване на ново разпространение на заразата, предаде "Асошиейтед прес". От новите случаи 36 са в Пекин, а проследяването им води до пазар, който снабдява голяма част от столицата с месо и зеленчуци.

При 10 от другите случаи вирусът е бил донесен от чужбина, а три случая са установени в провинция Хъбей.
Националната здравна комисия заяви, че 177 души се лекуват от COVID-19, а 115 са в изолация и са наблюдавани за проявяване на признаци на болестта или са дали положителни проби, без да проявяват симптоми.
Потвърдените случаи на коронавирус в Китай са общо 83 181, а смъртните случаи - 4634.

Новите случаи на коронавирус през уикенда са най-големият дневен брой заразявания от два месеца в Китай. Това накара властите временно да спрат възобновяването на някои учебни занятия и да отменят разхлабването на някои мерки за социална изолация.

Малко заразени в Германия

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал със 192 до общо 186 461, показват данни на института "Роберт Кох" за инфекциозни болести от днес, предаде "Ройтерс".

Регистрираните смъртни случаи са се увеличили с още четири и вече са 8791.

Дневник