Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че няма как културният пейзаж и сложната история на Великобритания да се редактират, сякаш човек ползва "Фотошоп" - това изкривява миналото.

В статия на Джонсън във в. "Телеграф" той изрази позицията си по темата с преместването и премахването на статуи на исторически личности, свързани с британското (и европейското) колониално минало - дебатът се разрази в редица дни след протестите в САЩ след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, задържан от полицията. Това стана, след като движението за премахване на паметници достигна и статуята на бившия премиер Уинстън Чърчил в Лондон, а на нея се появи и надпис "беше расист". Наложи се тя да бъде покрита преди антирасистки протести край парламента.

"Ако започнем да прочистваме архивите и да премахване изображенията на всички освен онези, чиито възгледи съвпадат с нашите собствени, се въвличаме в огромна лъжа, в изкривяване на историята си," отбеляза Джонсън.

За втори път той защити статуята на Чърчил, министър-председателя, чиято личност разделя общественото мнение, но който повежда Великобритания в най-трудните моменти от Втората световна война.

"Чърчил бе герой и се надявам, че не съм сам, като казвам, че ще се съпротивлявам с всеки свой дъх на всякакви опити тази статуя да бъде преместена от площада на парламента и колкото по-скоро защитната опаковка бъде свалена, толкова по-добре," казва премиерът, който е и почитател и биограф на Чърчил.

Други статуи, като няколко на търговци на роби в Бристъл и Лондон, вече бяха свалени от демонстранти. И други лидери в Европа междувременно изразяват позиции по темата. Това направи и френският президент Еманюел Макрон, който заяви, че Франция, ще е безкомпромисна с расизма, но и с историята си и няма да бъдат заличавани елементи от нея.

Дневник