Висшият адвокатски съвет (ВАдС) предлага да се върнат старите по-високи минимални адвокатски хонорари, които бяха отменени през май от Върховния административен съд (ВАС), съобщава lex.bg. По отделни видове дела - като тези за оспорване на бащинство, за мерки за неотклонение, по Кодекса за социално осигуряване, по такива, по които наказанието достига 5 или 10 години затвор обаче иска не просто възстановяване на старите възнаграждения, а значително увеличение.

Това става ясно от огласения от съвета за обществено обсъждане проект за промени в наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Приемането им стана наложително след като ВАС отмени голямото увеличение на хонорарите от 2014 г. и така от 15 май 2020 г., възнагражденията на адвокатите по много дела буквално се върнаха с години назад.

Причината върховният съд да обяви, че промените в наредбата, направени преди 6 години от ВАдС, са незаконни беше, че при приемането им съветът нито е публикувал проекта за тях, нито е провел обществено обсъждане по него. Обещанието на ВАдС беше, че проектът за промени в наредбата ще е готов още в края на май, но изчаква изследване за начина на формиране на адвокатските възнаграждения, което беше възложено на екип, ръководен от доц. Иван Стойнев.

То беше обсъдено от съвета преди две седмици, но огласените днес изменения не стъпват на анализа на доц. Стойнев, тъй като той предлага концептуално нов начин за определяне на хонорарите и се реши, че трябва да бъде подложен на широко обсъждане в адвокатурата.

В мотивите към проекта за промени в наредбата се заявява, че решението на ВАС е създало "редица трудности пред адвокатурата, тъй като с отмяната на наредбата бяха възстановени размерите на възнагражденията от 2009 г., но те не отговарят на развитието на обществено-икономическите отношения на страната към 2020 г.".

Дневник