Инстаграм много скоро ще измести "Туитър" като социална мрежа, ползвана като източник на новини в световен мащаб, сочи публикуван вчера доклад за медиите по света.

Докладът Reuters Institute Digital News 2020 установява, че употребата на "Инстаграм" за новини се е удвоила от 2018 г. Приложението е най-използвано сред младите - във Великобритания например около 25% хората на възраст от 18 до 24 ч. използват "Инстаграм" за новини за коронавируса.

В България "Инстаграм" се използва от 12% от потребителите за новини, (увеличение с 2 пункта спрямо предходната година), от 31% - и за други цели. В глобален план "Инстаграм" използват над 33% от респондентите. Общо 11% го използват за новини - едва пункт под процента за "Туитър".

Това обаче не означава високо доверие в социалните мрежи. Едва 26% от хората казват, че ги смятат за надежден източник на информация за вируса. Сходен е процентът на хората, които се доверяват на информация, споделяна с чат приложения като "Месинджър" или "Уотсап".

Обратно, в месеците на кризата доверието в новинарските организаци е станало довйно по-голямо.

Въпросът за нивата на доверие към медиите през април, свързано с информацията за коронавируса, сочи, че рейтингът на новинарските организации се е увеличил до 59% - колкото на националните правителства - в много от 40-те изследвани държави.

Авторите на доклада смятат, че идентичните нива на доверие са резултат от работата на новинарските организации, отразяващи съветите за обществено здраве около коронавируса. По време на блокадите доверието става относително високо, но след разхлабването този показател отново намалява.

Повечето хора - "мълчаливото мнозинство", както ги нарича докладът - предпочитат "обективните" новини. Въпросът за доверието същевременно не бе задаван от 2013 г., когато използването на мненията и други средства за изразяване на позиция започна да се увеличава.

В девет от изследваните държави предпочитани са новините "без гледна точка". Особено силна е подкрепата за този възглед в Германия, Япония, Великобритания и Дания - държави със стабилни, добре работещи обществени оператори. В Съединените щати, обратно, мнозина предпочитат новини, които отговарят на собствената им гледна точка, а това е страна, където "и политиката, и медиите стават все по-пристрастни" през годините.

Дневник