След седмици на протести в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд президентът Доналд Тръмп подписа днес указ за реформа в полицията. Тя предвижда подобрено обучение за полицаите и създава база данни за служители, срещу които има жалби за употреба на прекомерна сила, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

В изявление в Розовата градина при Белия дом Тръмп подчерта необходимостта от налагане на по-високи стандарти в органите на реда и изказа съболезнования към скърбящите семейства. Същевременно президентът републиканец похвали огромното мнозинство полицаи като самоотвержени служители на обществото и отправи критики към демократите.

"Намаляването на престъпността и повишаването на стандартите не са противоречащи си цели", каза той, докато подписваше указа в присъствието на представители на полицията и Конгреса. "Американците знаят истината. Без полиция има хаос. Без закон има анархия и без безопасност има катастрофа", добави Тръмп.

Преди подписването президентът прие в Белия дом роднини на мъже и жени, убити в сблъсък с полицията.

Заповедта, подписана от президента, насърчава полицейските участъци да използват само най-актуалните стандарти за употреба на сила, да подобряват практиките на споделяне на информация, за да се подобри и подборът на кадри. Социални работници трябва да бъдат въвлечени в работата при част от случаите, свързани с бездомни или наркозависими.

Дневник