Епидемиологичното извънредно положение, обявено в Румъния, ще остане още 30 дни, реши кабинетът в Букурещ въпреки началото на третата вълна облекчаване на мерки, пише Romania Insider.

Едновременно с това властите потвърдиха решението от 15 юни да влизат без карантина хора, които идват от 17 държави, сред тях България. Отпада изискването за самоизолация както за румънски граждани, така и за чужденци, идващи от тези държави. При влошаване на епидемиологичната обстановка обаче дадени страни могат да отпадат от списъка без карантина. Това става, ако през последните 14 дни има средно под 5 души на милион жители.

Мерките за облекчаване трябва да помогнат за удължаването на състоянието на тревога да мине през парламента, контролиран от опозицията. Някои от партиите в него бяха против запазването на режима, въпреки че Румъния все още не може да овладее напълно панмедията.

Също така бе премахнат "извънредният" режим на обществени поръчки заради коронавируса, който според социалдемократическата опозиция е непрозрачен и поставя въпроси за начина, по който е закупувано медицинско оборудване.

Разрешават се и ритуали в църквите. Ресторантите обаче няма още да могат да работят на закрито заради високия рист от заразяване. Остава задължително носенето на маски.

Дневник