Парламентът отхвърли предложенията на Валери Симеонов за ограничения на броя на игралните зали и казината в страната. На първо четене мнозинството прие законопроект на ГЕРБ, с който държавата има право да получава лиценз за организирането на онлайн игри в казино, а комисията по хазарта се трансформира в агенция към Министерския съвет, като досегашните правомощия на комисията минават в ръцете на председателя на агенцията.

В проекта на Симеонов, който бе подкрепен единствено от "Обединените патриоти", се предвиждаше хазарт да се развива само в петзвездни хотели, по границата и в курортите, а основните мотиви бяха, че хазартът е болест и развива зависимост.

Настроенията в ГЕРБ са между двете четения на приетия закон да продължи дебата за ограниченията на обектите и вероятно да се приемат по-меки ограничения. Според приетите днес текстове всички организатори на хазартни игри трябва да въвеждат мерки, гарантиращи отговорно залагане, в т.ч. на видно място да поставят предупреждения, че към хазарта може да се развие зависимост, както и информация за възможностите за терапия. Ще има и регистър на пристрастени към хазарта, които не трябва да бъдат допускани в игрални зали.

Приетият на първо четене законопроект предвижда Държавната комисия по хазарта да бъде закрита, а неин правоприемник да стане Държавна агенция по хазарта, т.е. тя да е под контрола на Министерския съвет, а не - на Министерството на финансите. Държавната агенция ще се ръководи от председател, който еднолично получава всички досегашни правомощия на комисията. Вносители от ГЕРБ са на мнение, че така се размива отговорността при вземането на решения за даване и отнемане на лицензи.

Според БСП обаче така ще се стигне до улесняване на корупционните практики, тъй като по думите на Румен Гечев нямало да се намери някой африкански цар да контролира събирането на такси от хазарт, тъй като и сега имало 700 млн. лв. несъбрани от фирми на Васил Божков. Той даде пример, че в европейските държави се събирането на данъците и таксите се контролира от отделни министерства.

С приетите на първо четене текстове се предвижда игри в казината да могат да организират само дружества с ограничена отговорност и акционерни компании с поименни акции. Освен това се дава възможност на Българския спортен тотализатор да организира всякакви хазартни игри - лотарии, залагания, тото и т.н., като ангажимент на министъра на спорта е да предложи на кабинета как да се разпределят приходите от тях.

Критики към двата законопроекта изказаха основно депутатите от БСП и не подкрепиха нито един от тях. Те искаха и финансовият министър Владислав Горанов да дойде в парламента и да обяснява за неплатените от Васил Божков такси.

Дневник