Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започна проверка за конфликт на интереси срещу министъра на образованието Красимир Вълчев. От комисията уточняват, че производството е образувано по публикации в ПИК.

Според тях, изпълнителният директор на Фондация "Просвета" Мария Карабельова - Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружник с неговата съпруга в консултантско дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група "Просвета" за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра.

Публикувана е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на "ПР енд ивент консултинг" АД, и откакто Димитър Маргаритов (с когото са свързани лица по смисъла на закона) е председател на Комисията за защита на потребителите, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и др.

От КПКОНПИ съобщават и че са започнали и друго производство - срещу кмета на община Ракитово Костадин Холянов след като в предаването "Разследване" на Нова телевизия са изнесени данни за това, че през 2016 г. той сключва договор за доставка на горива и смазочни материали чрез "пряко договаряне без обявление" с "Петро 2016" ЕООД, като фирмата е създадена дни преди решението за възлагане на поръчката.

Дневник