Зам. главният прокурор Мария Шишкова поиска да бъде освободена като заместник на Иван Гешев, а на днешното заседание прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет я освободи. Тя е поискала да бъде назначена отново като съдия в Окръжния съд в Пловдив, където работеше, преди да заеме поста.

Нейната оставка ще влезе в сила, когато съдийската колегия гласува назначението й като съдия. Това може да стане най-рано на следващото извънредно заседание на съдийската колегия в петък или на редовното във вторник следващата седмица.

Оставката й бе гласувана в отсъствието на главния прокурор, който посети Пловдив по повод полицейската операция срещу престъпността в района.

Това е втори опит на Шишкова да си тръгне от поста. Тя подаде оставка малко преди Иван Гешев да встъпи в длъжност през декември и поиска да си тръгне заедно с предишния главен прокурор Сотир Цацаров, който я предложи за свой заместник. Тогава обаче Гешев я помоли да остане на поста поне още няколко месеца и тя оттегли молбата си.

Освен с Шишкова Гешев работи с още четирима заместници - директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, която бе член на ВСС, и Десислава Пиронева.

Сега Шишкова може да се върне в Окръжния съд в Пловдив, където работеше, преди да стане заместник на Цацаров, а след това и на Гешев.

Дневник