Отборът на Наполи е носител на Купата на Италия. Във финалния двубой на празния "Стадио Олимпико", неаполитанците надвиха Ювентус с 4:2 след изпълнение на дузпи.

Двата тима завършиха редовните 90 минути при нулево равенство, а след тях продължения нямаше, играчите трябваше да решават всичко с 11-метрови удари.

Те започнаха ужасяващо за Юве, с пропуски на Дибала и Данило, които в крайна сметка се оказаха фатални. Наполи вкара и четирите си изпълнения, докато тези на "бианконерите" само две.

Така Наполи завоюва своята шеста Купа на Италия, като три от тези трофеи дойдоха в последното десетилетие.

Макар изпълненията на дузпите до голяма степен да са въпрос на късмет, то Наполи бе отборът с доста по-опасните положения по време на мача.

Играчите в небесносини екипи дори уцелиха две греди, като сякаш повече заслужаваха успеха.

Ювентус от своя страна доминираше във владението на топката, но пък не създаваше опасности, а човекът от коготов се оакваше да има водеща роля - Кристиано Роналдо, определено не изигра най-силния си мач.

Въпреки, че Ювентус владееше по-често топката и установи контрол над играта, особено през първата част, отборът с доста по-добрите шансове бе този на Наполи.

Изключение прави 5-ата минута, когато Роналдо стреля от отлична позиция, но Алекс Мерет спаси удара му.

След това натискът на Юве не носеше сериозни опасности, докато Наполи разчиташе на контраатаки и бързата си атакуваща тройка в предни позиции.

В средата на полувремето Лоренцо Инсиние уцели гредата от пряк свободен удар, а малко по-късно ветеранът Джанлуиджи Буфон трябваше за пореден път в карирата си да показва класа.

Диего Деме нахлу в наказателното поле и стреля мощно към вратата, но Буфон не трепна и отрази удара му, за да запази вратата на Юве суха.

През тази първа част и двата тима имаха претенции за наказателни удари, но и в трите случая реферът бе категоричен, че дузпа няма. Макар и в трите случая да имаше лек контакт, атакуващите играчи падаха доста лесно на земята, в опит да подлъжат съдията.

Втората част не се различаваше особено от първата. Ювентус разиграваше продължително по цялата ширина на игрището, в опит да преодолее добре подредената "синя" отбрана пред себе си.

Наполи отново заложи на контраатаките, а влезлият като резерва Аркадиуш Милик изпусна отличен шанс, след като бе забравен в наказателното поле, но стреля над вратата. Малко след него с пропуск се отчете и Инсиние.

Отборът на Наполи може истински да съжалява, че не стигна до победата, защото в 91-ата минута, Буфон като по чудо спаси удар с глава на Максимович, а при добавката на Елиф Елмас, топката отново се отклони от 42-годишния страж и срещна гредата.

Все пак късметът, който Наполи нямаше в редовното време, бе с отбора при изпълнението на дузпи. Алекс Мерет, който всъщност е резервен страж на неаполитанците, успя да отрази първото изпълнение, това на Пауло Дибала.

И вторият удар на Юве бе неуспешен, след като Данило го изпрати над вратата. От своя страна за Наполи играчите бяха безгрешни. Лоренцо Инсиние, Матео Политано и Никола Максимович вкараха ударите си.

За Ювентус две дузпи отбелязаха Леонардо Бонучи и Аарън Рамзи, но последната дума имаше Аркадиуш Милик. Полякът хладнокръвно излъга Буфон и донесе трофея на своя тим.

Дир.бг