Президентът Доналд Тръмп е искал помощ от Китай да бъде преизбран за втори мандат, правел услуги на диктатори и показвал трагична неинформираност за елементарни факти в международната политика, заради което му се присмивали хора от най-тесния му кръг.

Това се твърди в откъси от книга на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, който би трябвало да излезе в края на месеца, но Белият дом се опитва да я спре със съдебно решение.

Според Тръмп в "Стаята, в която се случи: Мемоари от Белия дом" се съдържала класифицирана информация и нарушавала закона, а Болтън, когото той уволни през септември заради политически различия, нарече "лъжец".

В откъсите, пубикувани от "Уолстрийт джърнъл", "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс", се съдържат твърдения, много по-скандални от разследването за руска намеса в американските избори и действията на Тръмп с американската военна помощ за Украйна, заради които президентът стана третият в историята, подложен на импийчмънт, Самият Болтън казва, че "ако защитниците сред демократите на импийчмънта не бяха внаниачени през 2019 г. с украинския блицкриг, ако бяха отделили време да разследват по-систематично поведението на Тръмп изобщо във външната политика, резултатът от импийчмънта щеше да е съвсем друг", пише той в цитат в "Уолстрийт джърнъл".

Болтън също е критикуван от конгресмени и медии, че си е мълчал за случаите, които описва и които изглеждат като нарушение на редица закони от страна на президента. Съветникът е можел да напусне още при първият случай или да свидетелства по време на разследването в парламента, за което бе призован, но отказа да се яви.

"Ако описаното е вярно, то е не само морално осъдително, но е и нарушение на свещения дълг, който Доналд Тръмп има към американския народ", заяви Джо Байдън, опонентът на президента за изборите на 3 ноември.

Ето част от твърденията в книгата:

Китай

"И тогава Тръмп стъписа всички като насочи разговора към предстоящите президентски избори в САЩ, имайки предвид икономическите възможности на Китай и умолевайки Си Цзинпин да му помогне да спечели" като Пекин купи повече земеделски продукти, защото американските фермери били много важни за кампанията му.

Тръмп отменил наказанията за телеком гинанта ZTE и на следващата година предложил да спре разследването срещу "Хуауей", защото гледал на споровете на САЩ с двете китайски компании "като навъзможност да направи личен жест към Си Цзинпин".

Президентът омаловажавал събитията на площад Тянанмън през 1989 г., протестите в Хонконг и отношението на Пекин към мюсюлманите уйгури. През 2019 г. той казал на Си Цзинпин, че може да продължи да вдига концентрационни лагери в провинция Синцзян.

Тръмп казал на Си Цзинпин, че американците искат заради него да бъде отменено конституционното ограничение от два поредни мандата за един президент.

Дневник