Регионални и международни организации приветстваха възторжено вчерашното споразумение на най-големите партии на босненските хървати и бошняците в Мостар, сложили край на тлееща от 12 години политическа криза.

Партията на демократичното действие (SDA) и Хърватският демократичен съюз (HDZ, тясно свързан с управляващата партия в Хърватия) подписаха споразумение как ще се управлява градът и по какви правила ще стават изборите. Заради дълъг спор там не е имало местен вот от 2008 г.

През 2010 г. конституционният съд настоя, че е нужно властта да се споделя до следващите избори. Парализата попречи на развитието на града с години, а бошняците, които са малцинство в града, се опасяваха, че ролята им във вземане на решенията ще бъде силно ограничена. Фактически изпълняващ длъжността кмет от HDZ бе с ограничен мандат и малка възможност да решава натрупващите се проблеми.

Темата е чувствителна в етнически поделената Босна и Херцеговина, държава със сложна, често неработеща властова структура след войната от 90-те години. Мостар бе сред градовете, за които двете групи водиха тежки битки.

Бившият хърватски член на босненското президентство Драган Чович, днес председател на HDZ, каза, че той и босненската SDA ще предложат местните избори в Мостар да са заедно с насрочените за цяла Босна и Херцеговина - на 15 ноември. Това не се предвиждаше заради липсата на изборни правила. Подписвайки заедно с Бакир Изетбегович (също бивш колега в президенството), той увери, че се "със сигурност" ще е възможно.

Решението бе постигнато с международна медиация. Опити от западни организации да сближат позициите продължиха години. Задачата обаче бе трудна - и HDZ, и SDA, най-големите партии на двете етнически групи, неведнъж влизат в словесни сблъсъци в последните години с остра националистическа реторика.

Сделката бе подписана в присъствието на представител на ЕС и британския посланик.

Дневник