Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че блокът ще направи всичко възможно, за да сключи споразумение с Великобритания до края на годината, но няма да прави компромис с основните си ценности, основно със възможността за справедлива конкуренция, предаде "Ройтерс".

В края на годината изтича периодът за разработване на новите отношения между Европейския съюз и Обединеното кралство, но коронавирусът и продължаващи спорове забавиха процеса. "Преговорите с Великобритания винаги се очертаваха трудни и не ни разочароваха," каза пред Европарламента урсула фон дер Лайен.

"Сега сме на половината път, остават пет месеца. Но не сме свършили и половината от работата за споразумението," каза Фон дер Лайен. Тя потвърди, че Лондон няма да иска отсрочка за търговско споразумение след декември и напомни, че няма как Великобритания да запази всички свои икономически и търговски привилегии, които е имала като член на ЕС. От Лондон, обратно, обвиненията към Брюксел са, че не е достатъчно гъвкав.

"Трудно, но възможно"

Според Фон дер Лайен обаче няма как да има сделка без "равностойност" и гаранции за честна търговия и конкуренция (условие, което вече е поставяно), споразумения за въпросите на рибарството и механизми за уреждане на спорове. Великобритания трябва да приеме европейските стандарти за всичко от държавна помощ до регулации на околната среда, за да не подбива европейски продукти. "Трябва да е споделен интерес" на ЕС и Великобритания да крачат напред заедно, "към най-високите стандарти", каза тя.

Друг проблем е информацията - нужни са правни гаранции от Лондон, че коректно ще обработва данни на европейци, ако иска достъп до бази данни в Европа и ли по-тясно сътрудничество в полицейски и съдебни въпроси, каза тя.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви, че е "възможно" да има сделка, макар "времето да е много малко". Великобртания трябва да избере "иска ли споразумение или не", тъй като условията вече са известни. Според него по-важната част на преговорите ще е през юли, август или септември. По думите му бъдещата следка трябва да включва не само търговията, но и стандарти в сигурността, околната среда и правата за помощи. Освен това Брюксел трябва, по думите му, да се подготвя за всички възможни сценарии - "дали ще има сделка или не".

Европарламентът: Няма гаранция, че ще одобрим

Каквото и да се договорят 27-те държави в ЕС и Великобритания, ще трябва да го одобри и Европарламентът. А вчера институцията даде сигнал, че подкрепата ѝ не трябва да се смята за даденост.

Парламентът няма да подкрепи споразумение на всяка цена, предупредиха редица евродепутати, коментиращи продължаващите преговори относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Те отхвърлиха намерението на Обединеното кралство да избере някои определени области на политика за преговаряне, докато пренебрегва други, съобщи пресслужбата на ЕП.

Няколко участници в дебата подчертаха, че и двете страни трябва да се придържат към Политическата декларация, подписана от Обединеното кралство и ЕС миналата година, която предоставя ясна рамка за бъдещите отношения. Евродепутатите също призоваха ангажиментите да бъдат изпълнени честно, наред с други, в интерес на гражданите на Обединеното кралство в ЕС и на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, както е предвидено в правно обвързващото Споразумение за оттегляне.

Парламентът се надява на нова динамика, необходима за завършване на преговорите, за които остават още само 204 дни.

Дневник